BRÅ: Ingen drastisk ökning av överfallsvåldtäkter

- 03/01/2020, 17:19 -

Trots att många kan tro det så har överfallsvåldtäkterna inte ökat särskilt mycket. Det menar Brottsförebyggande rådet: "I motsats till vad folk i allmänhet tror så är andelen överfallsvåldtäkter väldigt liten".

Överfallsvåldtäkter har varit ett ämne som fått stor uppmärksamhet under de senaste åren. Många menar att dessa typer av våldtäkter ökar. Men nu motsätter sig Brottsförebyggande rådet den tesen.

– I motsats till vad folk i allmänhet tror så är andelen överfallsvåldtäkter väldigt liten, säger Stina Holmgren, forskarråd på Brottsförebyggande till SVT. 

Våldtäkter kan ha ökat något

Analyser som gjorts tyder på att våldtäkter kan ha ökat något "men inte alls lika mycket som det kan verka om man bara tittar på siffror anmälningar eller rapporteringar" förklarar Stina Holmberg. 

Hon förklarar att det inte skett någon drastisk ökning av överfallsvåldtäkter, utan att siffran ligger stabilt. 

Stockholm flest våldtäktsanmälningar

Stockholm är den stad i landet där flest våldtäkter anmäls. I snitt anmäls 76 våldtäkter på 100 000 invånare i huvudstaden, medan snittet i restan av landet ligger på 69 anmälningar per 100 000 invånare.   

Enligt Stina Holmberg beror på det flera faktorer.

– Det är inte så förvånande, eftersom det är en utpräglad storstadsregion. Man känner inte varandra så väl, det är mycket nöjesliv, såna faktorer, säger hon i intervju med SVT