Har du alltid trott att den normala kroppstemperaturen är 37 grader? Då är du inte ensam! Så är dock inte fallet längre.
Har du alltid trott att den normala kroppstemperaturen är 37 grader? Då är du inte ensam! Så är dock inte fallet längre. - Foto: Foto: Shutterstock

Därför är den normala kroppstemperaturen inte längre 37 grader

Tror du att 37 grader är den normala kroppstemperaturen? Då är du inte ensam! Så är dock inte fallet längre.


Har du också hört talas om att den normala kroppstemperaturen i vanliga fall brukar vara 37 grader?

Det har nämligen varit ett faktum sedan den tyska läkaren Carl Reinhold August Wunderlich fastställde det år 1851. 

"VI BEHÖVER VÄNJA OSS VID EN KALLARE VERKLIGHET"

Detta stämmer däremot inte riktigt längre - det är nämligen så att vi behöver vänja oss vid en kallare verklighet. 

Detta på grund av att människans kroppstemperatur har sjunkit sedan 1800-talet. Forskare har nu gjort en undersökning och mätt en halv miljon kroppstemperaturer från 1860 till 2017. 

"DEN NYA NORMALA KROPPSTEMPERATUREN ÄR DÄREMOT LITE LÄGRE"

Studien kom fram till att nya normala kroppstemperaturen är lite lägre. Det beror inte på att den tyska läkaren har mätt fel. Snarare handlar det om hur våra levnadsmönster ser ut nuförtiden. Hur vi lever och vad vi äter påverkar hur vår kropp tempereras, skriver Illustrerad Vetenskap.

En annan anledning är att vaccin och antibiotika har stärkt vårt immunförsvar. När vi har mindre risk att drabbas av inflammation så behöver vår kropp inte höja temperaturen. 

"SJUNKIT TILL 36.6 GRADER"

Idag har vår kroppstemperatur sjunkit till 36.6 grader. Däremot menar forskarna att det inte är en temperatur som vi borde vänja oss vid. I framtiden kan vår kroppstemperatur bli ännu kallare. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Trodde du att 37 grader var normal kroppstemperatur?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.