Stress och grått hår.
En ny studie visar en koppling mellan grått hår och stress. - Foto: Foto: Shutterstock (Montage)

Forskare: Därför kan håret bli grått av stress

Forskare på Harvard har kommit fram till hur stress kan orsaka gråa hår. "Det går inte att återskapa pigmentet som försvinner - skadan är permanent."


Du har säkert hört någon säga att de "blir gråhåriga" i samband med en jobbig eller stressig situation. Nu har forskare på Harvard kommit fram till att uttrycket kan överensstämma relativt bra med verkligheten. 

Tester som utförts på möss visar nämligen att stress haft en direkt och permanent inverkan på både mössens hår och hud. 

Pigment som försvinner kan inte återskapas

Genom att utsätta möss för stress under en längre kunde forskarna konstatera att de möss som hade svart päls fläckvis blev gråhåriga. 

Enligt forskarna beror förändringen på att stress frigör adrenalin och kortisol, som ökar blodtrycket och påverkar nervsystemet.

Efter en längre stressperiod konstaterade forskare att de celler som skapar pigment i pälsen på mössen, dog. 

– Jag förväntade mig att stress  skulle vara dåligt för kroppen, men den skadliga inverkan av stress som vi upptäckte var allvarligare än vad jag föreställt mig, sade professor Ya-Cieh Hsu, studiens huvudförfattare, till BBC

– Efter bara några dagar försvann alla pigmentregenererande stamceller. När de är borta kan du inte återskapa pigment längre - skadan är permanent, fortsätter forskaren. 

Oklart hur stress påverkar människan

Trots detta genombrott, är det inte klart om människan påverkas på samma sätt. Däremot kan denna studie göra det lättare för vidare forskning kring människan och stress. 

– Det är ju uppenbart att när människor utsätts för en akut stressituation, så leder det till kraftig påverkan både på kropp och själ. Kan man då med läkemedel minska de effekter på nervsystemet som händelsen har, sätter inte den här mekanismen igång, säger Elvar Theodorsson, professor i neurokemi vid Linköpings universitet, om ämnet i en intervju med Ekot. 

LÄS ÄVEN:

Här är elva dolda tecken på att du lider av stress

Utmattningssyndrom: så här skadas din hjärna av stress


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ung person livshotande skadad i skidolycka

Använde föreningens pengar till hyran – åtalas

Mannen misstänks ha använt idrottsföreningens pengar till att bland annat betala sin egen hyra.

Ölbryggeriet i konkurs på grund av dålig ekonomi

Det är tuffa tider för landets mindre ölbryggerier. Nu har ännu ett bolag försatts i konkurs på grund av bristande lönsamhet.

Allt om Dante Zia: Partner, längd och familj

Dante Zia är en svensk kock och programledare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Zia.

Två gripna – anklagas för spioneri för Ryssland

Två män har gripits i tyska Bayern, misstänkta för att ha spionerat för Ryssland och planerat bombdåd och mordbrand i Tyskland – bland annat mot en amerikansk militärbas. Syftet var enligt anklagelserna att undergräva Tysklands militära stöd till Ukraina.

Kan bygga upp Børsen – med hjälp av Paris

Danmark sörjer branden som fullständigt ödelagt en av Köpenhamns äldsta byggnader. Unika kulturvärden har gått upp i rök, men det finns hopp om återuppbyggnad av Børsen – med hjälp av Frankrike.