En skadad hjärna, en ledsen kvinna.
Hur skadas hjärnan av utmattningssyndrom? Nyheter24 pratar med en expert för att få svaret. - Foto: Shutterstock (Montage)

Utmattningssyndrom: så här skadas din hjärna av stress

Visste du att stress kan skapa hål i hjärnan? Förra året sjukskrevs nästan 37 000 svenskar på grund av stress och i del två av serien om utmattningssyndrom pratar Nyheter24 med en expert för att reda ut vad som händer i hjärnan när man går in i väggen.


Förra året visade en rapport från försäkringskassan att 53 procent av alla kvinnliga sjukskrivningar med psykiatriska diagnoser och 45 procent av alla manliga med psykiatriska diagnoser, berodde på anpassningsstörningar och reaktion på svår stress. 

Med andra ord nästan hälften av alla som sjukskrevs av psykiatriska skäl förra året. 

Under paraplybegreppet anpassningsstörningar och reaktion på svår stress hittar man utmattningssyndrom, eller utbrändhet som det ibland kallas. 

Och förra året kunde man konstatera att antalet människor som sjukskrivits från stressrelaterade sjukdomar sexdubblerats under de senaste sedan 2010

Nyheter24 pratade med Kerstin Jeding, legitimerad psykolog och vice VD på Stressmottagningen i Stockholm, för att få svar på frågor som många svenskar ställer sig kring utmattningssyndrom och utbrändhet. 

Detta är del två av tre i en serie om utmattningssyndrom. Längst ner artikeln hittar du del ett och tre. 

Hål i hjärnan

Vad händer i hjärnan under långvarig stress? Bildkälla: Shutterstock

Vi vet att stress påverkar hjärnan. Men exakt hur påverkas den?

Kerstin Jeding förklarar att man ännu inte förstått helhetsbilden av vad som sker i en hjärna med utmattningssyndrom, men att man förstår delar av pusslet. 

Något som är återkommande hos patienter med utmattningssyndrom är strukturella förändringar i hjärnan. Med andra ord, att hjärnans normala struktur förändras. 

– Det är strukturella förändringar i hjärnan. Där det blivit hål där det inte ska vara hål. Håligheterna har förstorats och volymer har minskat. 

I en utmattad hjärna kan alltså hjärnsubstans minska på vissa platser och skapa håligheter som inte finns i en frisk hjärna. Även hjärnans kommunikation förändras, vilket gör att olika delar av hjärnan inte kan kommunicera på samma sätt som i en frisk hjärna. 

Försvagade kopplingar

–  Kopplingarna i hjärnan är helt enkelt inte lika starka som när vi är friska, förklarar Kerstin. 

I praktiken så kan det innebära att enkla vardagssysslor som att välja vad man vill äta, läsa en text eller föra ett enkelt samtal blir en otroligt svår uppgift. 

24-åriga Josefin som fick diagnosen utmattningssyndrom våren 2017 berättar om hur hon en dag insåg att hon inte längre kunde läsa, eller förstå en skoltext. 

– Det kom till en punkt där jag inte kunde läsa någonting. Jag kunde inte läsa en mening. Jag kunde inte förstå, jag kunde inte ta in. Jag kunde inte göra någonting, säger Josefin till Nyheter24

Här kan du läsa mer av intervjun med Josefin, och tre andra unga människor som drabbats av utmattningssyndrom.

Kortisol

Kortisol är en steriodhormon som går från binjurarna direkt ut i blodet, ofta i samband med stress. Man vet att kortisol spelar en stor roll i utmattningssyndrom.

– Det har med kortisol att göra. Men handlar det om att man tappat förmåga att gasa upp sin kortisolnivå, att man ligger stilla på en hög nivå, eller att man inte kan reglera ner den? Det är det som man inte kunnat fastställa ännu.  Det finns studier som pekar på alla de tre och det finns ingen säker samstämmighet, säger Kerstin. 

Blir hjärnan någonsin "hel" igen?

Utmattningssyndrom innebär inte alls slutet. Bildkälla: Shutterstock

Enligt Kerstin Jeding tror man att förändringarna helt går att återställa. Hon förklarar att förändringarna som sker är tillfälliga. 

– Det verkar vara helt reversibellt och det hänger ihop med hur bra rehaben har funkat. Vi vet inte helt exakt när under den långvariga stressen som de uppstår. Förmodligen gradvis. 

Hon förklarar att den gradvisa förändring också gradvis återställs när man får möjlighet att återhämta sig. 

– Och då innebär det ju också att man är “ur elden” och fri från stressen tillräckligt länge för att de ska återställas. 

Läs alla delar av serien:

Hur avgör man egentligen skillnaden mellan trötthet och utmattning? I Utbränd eller bara trött? Så här vet du så reder Kerstin Jedin ut just det. 

Hur det är att vakna och inse att man inte längre kan läsa, och hur reagerar omgivningen på en utmattningsdiagnos? Nyheter24 har intervjuat fyra personer som drabbats av utmattningssyndrom. Läs del tre av serien, Utmattningssyndrom: Hur lever man när hjärnan gått sönder?

I del fyra delar drabbade med sig om livet efter en diagnos, återhämtning och hur man ser positivt på framtiden. Läs Utmattningssyndrom: Livet efter att hjärnan gått sönder

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du dig stressad i vardagen?
Tack för din röst!