Epidemier och pandemier
Epidemier och pandemier som dödat miljoner.

Historiens 5 värsta epidemier – sjukdomarna som dödat miljoner

Bölder stora som äpplen, 20 liter diarré om dagen eller blåfärgad hud. Det är symptom på några av de värsta epidemier och pandemier som har plågat oss människor i flera hundra år.


Coronaviruset härjar världen över och de senaste siffrorna gör gällande att över 270 000 människor är smittade. Det elaka viruset har hittills krävt tusentals liv. Samtidigt har över 90 000 människor förklarats friska. I Sverige har vi över 1600 bekräftade fall, och här har 16 personer dött till följd av coronaviruset.

Världshälsoorganisationen klassar nu coronaviruset som en pandemi. Det är skillnad på en pandemi och epidemi. Enkelt förklarat kan man säga att en pandemi är något som sprider sig över hela världen medan en epidemi enbart drabbar ett land.

Vi människor har länge kämpat mot olika epidemier och pandemier i olika former. Här listar vi fem fruktansvärda sjukdomsutbrott som skakat världen.

1. Smittkoppor

Det var först 1980 som Världshälsoorganisationen kunde förklara smittkoppor utrotade. Då hade den extremt smittsamma sjukdomen plågat en hel värld i hundratals år. 

Den som drabbades av smittkoppor fick otäcka blåsor över hela kroppen och när de inre organen attackerades av sjukdomen så var döden ett faktum.

Enligt Folkhälsomyndigheten var Somalia det sista land som förklarades friskt från sjukdomen 1977. Smittkoppor krävde mellan 300-500 miljoner liv, skriver Illustrerad Vetenskap.

Den här bilden från 1 november 1941 visar en man sjuk i smittkoppor. Bildkälla: AP Photo/TT Bild

2. Digerdöden

Under medeltiden tog digerdöden, som pestsjukdomen kom att kallas, 200 miljoner liv. Symptomen var horribla – den sjuke drabbades av inre blödningar, kallbrand och stora bölder, skriver Illustrerad Vetenskap.

En massgrav fylls nattetid år 1665 då digerdöden plågade London. Bildkälla: Oxford Science Archive/TT Bild

3. Spanska sjukan

Året var 1918 och första världskriget hade nått sitt slut. Kriget hade krävt nästan 17 miljoner liv. Då kom nästa humanitära kris: spanska sjukan.

Den som insjuknade fick feber och svårt att andas. Bristen på syre färgade huden blå. Inre blödningar fyllde lungorna med blod och orsakade kräkningar och näsblod. Slutligen drunknade den sjuka i sina egna kroppsvätskor. Mellan 50-100 miljoner människor dog i spanska sjukan, skriver National Geographic.

En sjukstuga i Sveg år 1918, då spanska sjukan satte skräck i människor. Bildkälla: TT Bild

4. Kolera

Kolera är en akut diarrésjukdom som kan döda inom ett par timmar om den lämnas obehandlad. Enligt Världshälsoorganisationen blir mellan 1,3 - 4 miljoner människor sjuka i kolera varje år. 

Mellan 21 000 - 143 000 människor dör årligen i sjukdomen. Den som blir sjuk i kolera drabbas av akut diarré och det kan handla om upp emot 20 liter diarré dagligen. Kolera smittar genom mat eller vatten som är kontaminerat av bakterien Vibrio cholerae.

En kvinna i Peru begraver fem av sina familjemedlemmar som dog av kolera 1991. Bildkälla: AP Photo/Rodrigo Abd/TT Bild

5. Malaria

Det är ondsinta myggor som varje år smittar nästan 300 miljoner människor med malaria. 

Enligt Världshälsoorganisationens statistik så dog 405 000 människor i malaria år 2018. Det är ungefär den dödssiffran varje år. Den som smittas av malaria kan bland annat drabbas av feber, frossa, svår diarré och chock.

Här – i Zanzibars träskmarker – förökas mygglarverna som bär på malaria. Bildkälla: AP Photo/Haroub Hussein/TT Bild

Mer om coronaviruset i Sverige:

Ny prognos: Då väntas coronafallen minska i Sverige

Experten: Så stor är chansen att överleva om du får coronaviruset

Beskedet till studenter: Coronaviruset kan stoppa dina CSN-pengar

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!