Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är 3 myter om spindlar – som du säkert gått på

- 26/03/2020, 20:59

Du har garanterat hört att spindlar överlever i dammsugarpåsar, eller att man sväljer minst åtta spindlar per år. Men stämmer verkligen det? Här är 3 myter om spindlar som du kanske gått på – men som inte stämmer.

Spindeln är ett djur som väcker starka känslor hos många. Medan vissa inte har något som helst emot dem, tycker andra att de är obehagliga och skrämmande. 

Och precis som med allt annat, sprids det lätt osanningar och myter om sådant som skrämmer människan. 

Illustrerad vetenskap har sammanställt myter om spindlar som du säkert har hört – men som inte riktigt stämmer. 

Här är 3 av dem som du säkert gått på. 

Du äter åtta spindlar per år

Detta är garanterat en myt som du hört. 

Myten utgår ifrån att spindlar kryper in i munnen på den som sover och att man därför omedvetet äter cirka åtta spindlar om året.

Men stämmer det verkligen?

Med största sannolikhet är svaret nej. 

Spindlar gillar nämligen att hålla sig i sitt nät eller på platser där de inte störs. Och i munnen på en högt andandes, kanske snarkande och bullrig människa är inte en sådan plats. 

Vidare är vi såpass stora att spindlar med största sannolikhet bara ser oss som en del av omgivningen, och därför inte skulle ha någon anledning att kryps in i munnen på oss. 

Och sist men inte minst: Om en spindel valde att krypa på dig så är risken att den hamnar just i munnen, väldigt liten. 

Spindlar är aggressiva

Precis som ovannämnt så gillar spindlar lugn och ro. Allra helst vill de bara fokusera på att jaga sina byten. 

Och studier har faktiskt visat att vissa spindlar till och med är ömsinta. 

En studie som gjorts av forskare vid Cornell University i New York har bland annat visat att en spindelart använder två av sina åtta ben som känselspröt – och även som "armar" för att smeka varandra och visa omsorg.

Alla spindlar spinner nät

Trots att man kan tro det så är det inte alla spindlar som spinner fina symmetriska nät för att fånga sina byten. 

Ett exempel på en spindel är en typ av hoppspindel som bor på Himalayas bergstoppar. Spindeln väntar tills små insekter förs upp av vinden till bergstopparnas höjd, innan den slänger sig ut från berget för att fånga sitt byte i luften. 

Hur galet?

Arachnofobi = rädsla för spindlar

Du har säkert hört talas om arachnofobi. Det är termen som man använder för att beskriva en orimligt stark rädsla för spindlar. 

Arachnofobin är en av de nio vanligaste fobierna som finns. Kan du gissa vilka de andra åtta är? Om du vill veta säkert finns svaret här!