17 vackra könsneutrala namn att ge ditt barn

- 23/04/2020, 09:33

Könsneutrala namn blir allt mer populärt i Sverige. Och varför inte ge den lille ett starkt namn som inte är så traditionellt? Här är lite inspo.

Det här med namn är svårt. Så är det bara. 

Namnet du ger ditt barn kommer hen förmodligen bära livet ut, och det är ett stort ansvar att bestämma det. 

Många idag väljer att ge barnet ett könsneutralt namn. Dels för att det kan vara vackert och spännande, dels för att ge barnet större frihet när det gäller att lära känna sig själv. 

Många vill också komma ifrån traditionella namn och könsroller. 

Är kanske du intresserad av att ge ditt barn ett könsneutralt namn? Eller vill du bara ha lite kul inspiration? Här är 17 fina förslag:

1. Charlie

Charlie kommer av engelskan Charles och har anor långt bakåt i historien. Det tros komma från forntyskan och betyder "fri man". Idag är Charlie ett av de mest populära unisexnamnen och passar till alla barn. Bland annat heter Alex och Amanda Schulmans dotter Charlie. 

2. Alex

Alexandra eller Alexander kommer från grekiskan och betyder "att försvara". Det kortare Alex är ett tufft namn som passar starka barn. 

3. Lo

Under de senaste åren har Lo blivit ett allt vanligare namn att ge både pojkar och flickor. Beroende på var man är i världen har namnet olika betydelse. Här i Sverige ligger det vackra lodjuret nära till hands, men Lo kan också vara ett smeknamn för Love, Lovisa, Louise eller Lothar. 

4. Billy/Billie

Precis som Charlie är Billie ett namn som verkligen funkar för alla och över hela världen. Billie är ett coolt namn – eller vad sägs om popstjärnan Billie Eilish, eller kanske tuffingen Billy Idol?

5. Ellis

Ellis eller Elis är vackra namn med en lång historia. Ellis kommer från walesiskan och kan betyda osäker, medan Elis är ett urgammalt hebreiskt namn. 

6. Lee

Lee är kanske ett av världens mest populära unisexnamn. Här i Sverige har vi oftast skrivit "Li" ett smeknamn på till exempel Anneli. I många andra länder är Li eller Lee ett pojknamn. Man tror att engelskans Lee kommer från det iriska Laoidhigh, som betyder "poet".

7. Jackie

Jack, Jacqueline och Jackie är också namn med en lång historia och stor popularitet. Från början betyder namnet Jack "Gud är god".

8. Juno

Från början är Juno ett flicknamn från antikens Rom och betyder "himmelens drottning", men idag tycker många att det passar precis lika bra på pojkar. 

9. Tintin

Tintin är inte bara en klassisk seriefigur – det är ett vackert namn också. Här i Sverige har skådespelaren Tintin Anderzon och handbollsspelaren Tintin Andersson visat att namnet funkar för både män och kvinnor. 

10. Kim

Kanske det mest klassiska unisexnamnet – åtminstone i Sverige. Kim betyder "den rättvise". 

11. Mika

Mika är från börjat ett mansnamn, men i och med att det slutar på a har det också blivit ett populärt flicknamn i västvärlden. Mika betyder "vacker doft". 

12. Robin

Robin är från början ett smeknamn för Robert – ett namn som betyder "ljus", men har genom åren blivit ett populärt namn för både pojkar och flickor. Det är också det engelska namnet för den vackra rödhaken. 

13. Sasha

För många kanske Sasha först och främst är ett flicknamn. Men på många håll, inte minst i Östeuropa och Ryssland, är det ett smeknamn på pojkar. Sasha är ett starkt namn som får olika betydelse beroende på var i världen man kommer. I grekiskan är det ett smeknamn för Alexander – alltså "försvarare". 

14. Nico

Precis som många andra korta namn på den här listan är Nico ett namn med många betydelser. Men som smeknamn för Nicola eller Nicolas får det betydelsen "segerrikt folk". 

15. Nikita

Ett namn för riktiga tuffingar. I Ryssland är Nikita vanligtvis ett pojknamn – här i väst ges det generellt till flickor. Nikita betyder "oövervinnerlig". 

16. Sam

Samuel eller Samantha? Det kanske inte är så viktigt? Sam är ett vackert namn som passar alla. Namnets ursprung hittar vi i hebreiskan och står för "Guds herde". 

17. Elliot

Elliot eller Eliot är traditionellt sett ett pojknamn här i Sverige, men passar också bra för flickor. Namnet har sitt ursprung ur Elias och Elijah, och betyder "Jahwe är Gud" på hebreiska. 

Mer namninspiration: 

Dessa namn var vanligast 2019

24 vackra pojknamn

35 vackra flicknamn med stark betydelse