Studentfirande ställs in.
Allt studentfirande ställs in. - Foto: Fredrik Sandberg/TT, Henrik Montgomery/TT

Ministerns ord till studenterna: "Festen är inställd"

Studentfirandet i traditionell mening är inställt. "Det kommer inte att bli stora utspring till jublande folkhav", säger utbildningsminister Anna Ekström.


Svenska gymnasieskolor har varit stängda sedan den 17 mars.

Utbildningsminister Anna Ekström meddelade under tisdagen att mindre grupper av elever kan få genomföra vissa moment i skolan för att få sina betyg i tid.

Men det kommer inte att röra sig om några större ceremonier.

– Från både Uppsala och Lund är budskapet att festen är inställd och så måste vi alla tänka framöver, säger Ekström.

Och fortsätter:

– Studentfirandet kommer bli annorlunda än de brukar. Det kommer inte att bli stora utspring till jublande folkhav. Det kommer inte att vara stora baler, studentflak och stora fester. Jag vet att ni har sett fram emot den har stunden och studentfirandet i Sverige har en lång tradition, men i år kan studentavslutningen inte bli som den brukar vara.

Enligt Folkhälsomyndigheten kommer det inte att vara tillåtet att åka flak överhuvudtaget, men mindre utspring kan anordnas.

Det krävs dock att det rör sig om små grupper och att inga stora folksamlingar bildas utanför.

– Hela regelverket är tänkt att man ska bara komma ut, man ska gå till sina anhöriga och sedan gå hem. Börjar man med studentflak börjar man med stora grupper som tittar på. Vi har tyckt att det är olämplig i det här läget, säger Folkhälsomyndighetens generalsekreterare Johan Carlsson.

Läs mer: Folkhälsomyndighetens besked till de äldre: Måste acceptera restriktioner

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!