En app ska få en överblick över spridningen av corona.
En app ska få en överblick över spridningen av corona. - Foto: Heiko Junge/TT, Shutterstock

Appen som ska studera corona: "Gigantisk epidemiologisk studie"

En app har framtagits i ett samarbete, där människor kan gå med och skriva in eventuella sjukdomssymtom. Detta för att ge en klarare bild av coronavirusets framfart till myndigheter.


Just nu pågår en "gigantisk epidemiologisk studie" enligt proferssorn i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet, Tove Fall

Via en app kan människor skriva in sina sjukdomssymtom, och på så sätt deltar de i projektet COVID Symptom Study.

– I den svenska delen har vi nu över 160.000 deltagare i befolkningen och vi vill gärna att alla som är 18 år eller äldre laddar ner appen och bidrar till vår studie, säger Tove Fall till SVT.

Över 3,7 miljoner människor världen över deltar i studien, varav 160 000 är svenskar.

Samarbete med USA och Storbritannien

Appen är till för att på ett smidigt sätt få en bredare bild av spridningen av coronaviruset, och är framtagen tack vare ett samarbete mellan Uppsala och Lunds universitet samt forskargrupper vid Harvard i USA och King's College i Storbritannien. 

Genom att studera datan i appen, blir det möjligt för forskarna att få en bild av var dessa personer med symptom befinner sig någonstans.

– Från den informationen kan vi göra en sannolikhetsberäkning på hur troligt det är att den personen skulle testa positivt för covid-19. Något som slår oss är att det finns en stor variation i Sverige.

Icke-kommersiell

Kartan skiftar i olika nyanser av rött, där de mörkare regionerna är de som troligtvis har flest smittade vid den specifika tidpunkten.

– De mörkare färgerna representerar fler deltagare som sannolikt är covid-19-fall baserat på symtom. De ljusare delarna som till exempel Blekinge, Skåne och Gotland – där har vi lägre antal deltagare som rapporterar symtom.

Appen är icke-kommersiell och är endast i syfte för att bidra med information till myndigheter, skriver SVT.

/
App
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du appen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Polisen rapporterar om brand, Uddevalla

"Vi får in ett larm om en brand på Jarlsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

I vår kommer regeringens lagförslag om gårdsförsäljning. Redan nu kommer stark kritik mot att mikrobryggerier och destillerier ser ut att uteslutas. Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill inte kommentera detaljer, men säger att förslaget behöver innehålla begränsningar.

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.

Trump Media varnar för nakenblankning

1 timme sedan
Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.