Torsdag 29 Jul
Stockholm

Forskning: Vi sniffar oss fram till vår framtida partner

Forskning visar att vi sniffar oss till vår framtida partner.
Forskning visar att vi sniffar oss till vår framtida partner. Foto: Shutterstock

Vi människor är fascinerande varelser. Tack vare ett specifikt protein, kan våra näsor lukta oss fram till den ultimata framtidspartnern,

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ibland är det lätt att glömma att vi människor faktiskt också är djur.

Men precis som fiskar och fåglar använder sin näsa för att lukta sig fram till sin idealistiska livspartner, så gör vi likadant.

Varje människa har så kallade HLA-1-proteiner överallt i kroppen, och dessa är livsviktiga när det kommer till att skydda dina celler från virus. 

Näsan kan urskilja olika proteiner

HLA-1-proteinet kommer i tre olika varianter – A, B och C. För att du ska falla för en person krävs det alltså att du och personen du spanat in har olika varianter. Din näsa kan alltså urskilja vilken typ av protein den andre har, menar Illustrerad Vetenskap.

Bildkälla: Shutterstock

På så sätt finner du deras doft mer attraktiv. Du tycker därför automatiskt att det är mer tillfredsställande i sänghalmen med denna person, och du får större lust att skaffa barn med dem.

Säkerställa skydd mot virus

Anledningen till varför vi söker oss till en partner med en annan typ av HLA-1-protein är för att dina barn ska få en perfekt cocktail-blandning av era två proteiner. På så sätt lägger du grunden för att dina barn får bra immunförsvar, skriver Illustrerad Vetenskap.

Kommentera
Kopiera länk
Dela