Torsdag 29 Jul
Stockholm

Här är de yrken med högst status

Dessa yrken har högst status.
Dessa yrken har högst status. Foto: Isabell Höjman/TT, Pontus Lundahl/TT

Sifo har undersökt vilka yrken som har högst status. Läkare har högst status, medan veterinär har lägst. Studien visade även att åsikterna skiljer sig bland könen och åldrarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I en undersökning gjord av Sifo på uppdrag av Randstad, fick över 1 300 personer rangordna bland några yrken för att komma fram till vilka yrken som har högst status i samhället.

Och visst värmer det lite i hjärtat att läkaren toppar listan på långa vägar, såhär i coronatider. 

– I dessa tider när det riktas ett stort strålkastarljus mot sjukvården är det glädjande att se att läkare är ansett som det högst rankade statusyrket, utan konkurrens. Andra yrken med viktiga samhällsfunktioner rankas däremot inte lika högt. Svenskarnas inställning till statusyrken kan emellertid komma att förändras efter den rådande coronapandemin, sade Camilla Campelo, HR-direktör på Randstad.

Vd högre status bland yngre

Hela 64 procent av de tillfrågade höll med om att läkare har högst status. Därefter kommer rollen som vd, där 52 procent var eniga om att det är ett yrke med hög status.

En intressant aspekt var däremot att yrket som vd hade mycket högre status bland unga än äldre.

Advokat mer populärt bland kvinnor

Resultatet visade även att advokat rankas som ett yrke med hög status allt oftare bland kvinnor än män, och i det stora hela hamnar advokatyrket på tredje plats.

Under advokat kommer yrken som professor, domare, ambassadör och forskare.

Skiljer sig bland könen

Det skiljer sig bland jobben beroende på kön. Det går tydligt att se att yrken som psykolog och influencer är högre rankade bland kvinnor än män, medan arbeten som entreprenör och idrottsproffs är högre bland män.

[highligt:Här är topp 20-listan:]

Bildkälla: Sifo/Randstad
VD
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela