Torsdag 29 Jul
Stockholm

Rekordmånga operationer inställda – över 160 000 svenskar i kö

Över 160 000 svenskar står nu i vårdkö.
Över 160 000 svenskar står nu i vårdkö. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Många svenskar har länge stått i operationskö. Coronakrisen har inte gjort läget bättre. Tidigare var 113 000 svenskar i kö, nu ligger siffrorna på 162 000 och statistiken ökar med tusentals – varje vecka.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under coronakrisen har antalet operationer minskat drastiskt, visar siffror från Svenska perioperativa registret (SPOR).

49 000 operationer har, fram till mitten på maj, ställts in. Operationerna handlar om allt från ljumskbråck till hjärtfel. 

Rekord

Enligt läkarförbundet stod det 113 000 människor i operationskö den 20 mars. Nu har siffrorna ökat till 162 000 svenskar, och statistiken ökar med tusentals – varje vecka.

Den drastiska minskningen av operationer kan därför skrivas in i historieböckerna. Däremot är den akuta vården samt cancervården fortfarande prioriterad.

– Det är mestadels ortopedisk kirurgi och öron - näsa -halskirurgi som får stryka på foten. Canceringreppen har inte gått ner. Det är sådana ingrepp och akuta fall som vi i vården klarar av just nu, säger Gunnar Enlund, överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala samt ansvarig för SPOR, till Aftonbladet.

Statistiken ökar med tusentals varje vecka. Bildkälla: Simon Rehnström/SvD/TT

"Blir en utmaning"

Beräkningarna visar en minskning på 60 procent färre icke-akuta operationer i mitten på maj. Detta i jämförelse med en normalvecka i landet. 

Enlund menar att det för samhället innebär allt fler sjukskrivningar och ett ökat lidande för individerna. 

– Det blir en utmaning hur man sedan ska komma i gång med operationsverksamheten igen. Personalen är slutkörd och det måste finnas tid för återhämtning, fortsätter Enlund.

Han fortsätter:

– Vi har börjat prioritera och våra intensivsköterskor börjar komma tillbaka till operationsavdelningarna. Men vi ska inte glömma att vi trots full bemanning i vården under hösten 2019 ändå inte lyckades att beta av vårdkön. Det är den situationen vi kommer tillbaka till nu.

Planar ut

Gunnar Enlund pekar dock på att det finns tecken för en utplaning i statistiken.

– Vi måste tillsammans göra kloka prioriteringar. Att börja med en nationell vårdkö skulle kunna vara ett sätt, som Läkarförbundet föreslagit, avslutar han till Aftonbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela