80 procent av befolkningen kan redan vara skyddade mot covid-19.
80 procent av befolkningen kan redan vara skyddade mot covid-19. - Foto: Shutterstock

Forskning: 80 procent av befolkningen kan ha skydd mot corona

Enligt en ny forskning kan upp emot 80 procent av befolkningen ha ett skydd mot corona. Det menar en professor vid University College London.


Forskningen kring covid-19 går framåt i flera olika områden.

Nu har en professor vid University College London, Karl Friston, tagit fram en teori om att människors mottaglighet för coronaviruset kan bero på flera aspekter.

Olika dödlighet trots likartade strategier

Friston har sett till bland annat Tyskland och Storbritannien, som under pandemin stängde ner samhället på ganska lika villkor. Han menar att länderna i sin tur borde ha ungefär samma dödlighet i covid-19, men enligt statistiken har Storbritannien sex gånger högre dödlighet än Tyskland.

Därav menar Friston att det i slutändan inte är myndigheternas virusstrategier som är det kritiska, skriver UnHerd.

Kan bero på genetisk bakgrund

Tyskarna är enligt professorns modeller inte lika mottagliga för viruset, vilket enligt hans hypoteser beror på bland annat nivåerna av D-vitamin eller genetisk bakgrund.

– Att förstå skillnaderna när det gäller mottagligheten är nyckeln till att förstå de enorma skillnaderna i dödlighet mellan länderna, säger Friston.

Han fortsätter:

– Varför har dödligheten i Sverige och Storbritannien varit så likartad, fast det på ytan ser ut som att regeringarnas ageranden varit helt annorlunda? En hypotes är att befolkningarnas agerande inte skilde sig åt. I slutändan är den sociala distanseringen evolutionärt bestämd av hur vi agerar när vi har en infektion, säger Friston.

"Omkring 80 procent"

Hans studier har fått stöd utav nyligen publicerade forskningsresultat i den vetenskapliga journalen Cell, där de presenterar T-celler vilka är resistenta mot covid-19 hos cirka 40 till 60 procent av de som inte har utsätts för viruset.

En anledning till hur detta ter sig kan bero på att T-cellerna känner igen covid-19, då de tidigare aktiverats av andra coronavirus, såsom en vanlig förkylning.

Friston menar att han själv inte är epidemiolog, utan att han endast presenterar de metoder som forskas på:

– Jag misstänker att när det har gjorts så kommer resultatet bli att den icke mottagliga andelen av befolkningen är omkring 80 procent, avslutar Friston till Unherd.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!