Kortison kan hjälpa svårt sjuka i corona.
Kortison kan hjälpa svårt sjuka i corona. - Foto: Adam Ihse/TT

Genombrottet: Kortison kan rädda svårt sjuka i covid-19

En ny brittisk studie visar att läkemedlet kortison kan hjälpa svårt sjuka i covid-19.


Nu har Världshälsoorganisationen gått ut med att man har nått ett "vetenskapligt genombrott". Detta efter att en ny brittisk studie visar att läkemedlet dexametason, även kallat kortison, kan rädda livet på de som ligger inne för intensivvård.

Positiva resultat

De första att behandlas med kortison i Sverige var patienterna på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg – och resultaten är positiva.

– Det är flera patienter hos oss som har fått det efter att den här studien kom. Jag tror att man kommer börja använda det här på de flesta kliniker i landet, säger Magnus Gisslén, infektionsläkare på Sahlgrenska.

Den brittiska studien, som vid Oxford university, behandlade 2 000 patienter under 10 dagar, visar att läkemedlet minskar dödligheten bland allvarligt sjuka i covid-19, skriver SVT.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.