- Foto: Bildkälla: Fredrik Sandberg / TT

Här är sjukdomarna du kan få av ett fästingbett

Nu är fästingsäsongen i full gång, men vilka sjukdomar kan fästingar egentligen sprida?


Nu är fästingsäsongen här, det är därför en bra idé att göra en fästingkoll efter en dag ute i naturen. Men vilka sjukdomar kan fästingar egentligen sprida? Och varför kan det vara farligt att få en fästing? 

Nyheter24 reder ut allt du behöver veta om de sjukdomar som sprids via fästingar. 

Bildkälla: Kerstin Eriksson/ TT

BORRELIA

Borrelia är en bakteriesjukdom som sprids av fästingar. Ungefär hälften av de som blir smittade märker dock inte av sjukdomen, har man otur kan den däremot sprida sig till nervsystemet eller till lederna och då tar det längre tid att bli frisk. 

Det vanligaste tecknet på borrelia är en hudrodnad vid platsen där man blivit biten av fästingen. Huvudvärk och värk som strålar ut i nacken, armar, rygg och ben är också vanligt. 

Det går inte att vaccinera sig mot borrelia men blir man smittad kan man behandlas med antibiotika

TBE

TBE orsakas av ett virus som sprids av fästingar och kallas även för fästingburen hjärninflammation. I Sverige  finns TBE i vissa riskområden (främst i södra och mellersta Sverige). 

De flesta som blir smittade får lindriga symtom men ungefär en tredjedel får en inflammation på hjärnan eller hjärnhinnorna. Var tionde person som blir smittad av TBE får olika symtom på förlamning. 

Det går att vaccinera sig sig mot TBE och vet man med sig att man ska vistas i ett riskområde eller bor i ett riskområde bör man vaccinera sig. 

Bildkälla: Aas, Erlend/ TT

Ovanliga sjukdomar av fästingar

I mycket sällsynta fall kan man bli smittad av andra sjukdomar från fästingar. 

Babesios

Det här är en sjukdom som framförallt sprids till kor och får i mellersta och södra Sverige. Den är  mycket ovanlig bland människor men kan spridas från djur till människa. 

Sjukdomsbilden är ospecifik och influensaliknande med bland annat feber och frossa. 

Det finns inget vaccin mot sjukdomen för människor. 

Ehrlichios

Den här fästingöverförda sjukdomen kan också benämnas som fästingfeber. Sjukdomen är sedan flera decennier tillbaka känd hos djur och försvagar den drabbades immunförsvar. 

Ehrlichios kan spridas från djur till människa. Det första europeiska humanfallen av Ehrlichios rapporterades dock inte förrän 1997.

Bildkälla: Staffan Claesson/ TT

Om du får en fästing

Skulle du upptäcka att du fått en fästing bör du ta bort den på en gång. Det görs enklast med en pincett eller en fästingborttagare. Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra ut den försiktigt. Får du inte ut hela fästingen brukar kroppen själv stöta bort det sista. Tvätta sedan området där fästingen suttit med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.

Vill du veta mer om hur du skyddar dig mot fästingar? Läs mer här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.