Solljuset kan hjälpa mot covid-19.
Solljuset kan hjälpa mot covid-19. - Foto: Shutterstock

Forskning: Solljus kan eliminera 90 procent av coronaviruset

Två pensionerade forskare som tidigare jobbat för den amerikanska regeringen har i en studie som publicerats i journalen Photochemistry and Photobiolog, menar att solljuset kan ta död på upp till 90 procent av coronaviruset på bara 34 minuter.


Studien presenterar en forskning som sett till hur virusets framfart saktar ned i varmare temperaturer och hög luftfuktighet.

"Finns lite vetenskaplig sanning"

De två pensionerade forskarna Jose-Luis Sagripanti och C David Lytle menar att ljuset är bra för att klara oss undan smittan, medan många andra forskare är skeptiska till hur detta fungerar i praktiken:

– Det finns lite vetenskaplig sanning i det, men det är inte den sortens sanning som kommer skapa någon skillnad i infektionshastigheten, säger Ben Neuman, biolog vid Texas A&M University Texarkana till DailyMail.

Han fortsätter:

– Solljus kommer rensa bort en del av det viruset som finns kvar på ytor, men det är droppsmittan som är farlig.

Används för att göra rent tunnelbanor

Det ultravioletta ljuset, det vill säga samma slags strålning som solen utger, används redan för att sterilisera ytor, bland annat tunnelbanor i New York. Detta fungerar i praktiken bättre under sommarmånaderna, eftersom att det mellan december till mars finns risk för viruset att fortsatt vara smittbart i en till två dagar. 

Sagripanti och Lytles studier menar därför att viruset dör ut snabbare i värme och att 90 procent av den smittorisk försvinner på mellan 11 till 34 minuter, skriver DailyMail.

/
Sol
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Aktien i L'Oréal – stor fransk tillverkare av kosmetika – lyfter med över 6 procent på Parisbörsen efter en rapport som visar på bättre försäljning än väntat i första kvartalet.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.

Två gripna för attack mot Navalnyjs stabschef

Två personer har gripits i Polen, misstänkta för att i Litauen ha attackerat den döde ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs tidigare stabschef med en hammare.