Torsdag 29 Jul
Stockholm

Forskning: Solljus kan eliminera 90 procent av coronaviruset

Solljuset kan hjälpa mot covid-19.
Solljuset kan hjälpa mot covid-19. Foto: Shutterstock

Två pensionerade forskare som tidigare jobbat för den amerikanska regeringen har i en studie som publicerats i journalen Photochemistry and Photobiolog, menar att solljuset kan ta död på upp till 90 procent av coronaviruset på bara 34 minuter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Studien presenterar en forskning som sett till hur virusets framfart saktar ned i varmare temperaturer och hög luftfuktighet.

"Finns lite vetenskaplig sanning"

De två pensionerade forskarna Jose-Luis Sagripanti och C David Lytle menar att ljuset är bra för att klara oss undan smittan, medan många andra forskare är skeptiska till hur detta fungerar i praktiken:

– Det finns lite vetenskaplig sanning i det, men det är inte den sortens sanning som kommer skapa någon skillnad i infektionshastigheten, säger Ben Neuman, biolog vid Texas A&M University Texarkana till DailyMail.

Han fortsätter:

Solljus kommer rensa bort en del av det viruset som finns kvar på ytor, men det är droppsmittan som är farlig.

Används för att göra rent tunnelbanor

Det ultravioletta ljuset, det vill säga samma slags strålning som solen utger, används redan för att sterilisera ytor, bland annat tunnelbanor i New York. Detta fungerar i praktiken bättre under sommarmånaderna, eftersom att det mellan december till mars finns risk för viruset att fortsatt vara smittbart i en till två dagar. 

Sagripanti och Lytles studier menar därför att viruset dör ut snabbare i värme och att 90 procent av den smittorisk försvinner på mellan 11 till 34 minuter, skriver DailyMail.

Kommentera
Kopiera länk
Dela