Ghislaine Maxwell hjälpte Epstein med att hitta offer.
Ghislaine Maxwell hjälpte Epstein med att hitta offer. - Foto: Dominique Mollard/TT, AP/TT

Jeffrey Epsteins ex-partner greps av FBI – försökte fly

Ghislaine Maxwell försökte fly från FBI innan hon greps misstänkt för att ha hjälpt Jeffrey Epstein med systematisk människohandel. Nu sitter hon häktad.


I slutet av 2019 hittades finansmannen och trafficking-anklagade Jeffrey Epstein död i häktet. Han hade tagit sitt liv i väntan på rättegång. Epstein var misstänkt för ett antal brott gällande sexuella övergrepp och trafficking mot minderåriga flickor. 

Hjälpte Epstein att hitta offer

Nu har hans före detta partner Ghislaine Maxwell häktats i väntan på rättegång. Enligt åklagaren i fallet ska hon ha spelat "en avgörande roll" i den kriminella verksamheten då hon enligt misstankar hjälpt Epstein att lura till sig offer, alltså minderåriga flickor – några som pedofilen sedan förgrep sig på. Detta har Nyheter24 skrivit om här.

Bildkälla: AP/TT

Försökte fly

Det var i Maxwells bostad i New Hampshire som FBI-agenterna kom för att gripa henne. Men när de var påväg att öppna dörren försökte ex-partnern att fly genom att ta sig till ett annat rum och smälla igen dörren.

När FBI sedan kom in i bostaden fann de henne i ett rum längre in i huset. De hittade även en mobiltelefon inslagen i aluminiumfolie, något som åklagaren kallar för "ett misslyckat försök att undvika upptäckt".

Åklagaren menar dessutom att den inslagna telefonen inte var ett försök att slippa media och allmänheten utan polisen.

Bankkonton i Schweiz

Vad som dessutom framkommit i utredningen är att Maxwells plånbok var allt annat än tom. Hon ska enligt uppgifter ha bankkonton med miljonbelopp både i Schweiz och Storbritannien, någon hon själv nekar till.

”Hon vägrar redogöra för sina stora tillgångar. Det är inte för att de inte existerar, utan för att hon försöker dölja dem”, uppger åklagaren enligt NBC News.

Egen säkerhetsstyrka

Ghislaine Maxwell ska även ha levt väldigt skyddat med en egen säkerhetsstyrka runt sin bostad. Efter Epsteins självmord ska hon ha låst in sig i huset och låtit vakterna handla och göra ärenden åt henne. Åklagaren ser det som att "den tilltalade är duktig på att leva gömd".

Borgen

I frågan om borgen, som kommer att bestämmas under morgondagens rättegång, vill Maxwells advokater sätta den på fem miljoner plus en fastighet i Storbritannien värd nästan fyra miljoner dollar.

Försvarssidan hävdar dessutom att det inte finns någon risk att den tilltalade skulle fly i väntan på rättegång, skriver Aftonbladet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

idag 02:32
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.