Tisdag 17 Maj
Stockholm

6 saker du inte visste om världens rikaste miljardärer

Visste du detta om några av världens miljardärer?
Visste du detta om några av världens miljardärer?. Foto: Pixabay, Matias J. Concer/TT, Marcio Jose Sanchez/TT, Patrick Semansky/TT, Pontus Lundahl/TT

Det finns rika, och så finns det...rika. Här är (rik)tigt sjuk fakta du inte visste om några av världens miljardärer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Jeff BezosBill GatesMark Zuckerberg... Listan över några av världens rikaste människor kan göras lång. Men det finns bara ett fåtal personer som kan kalla sig själva för miljardärer.

Bill Gates grundade Microsoft och är världens näst rikaste person. Bildkälla: Pontus Lundahl/TT

Det kanske inte låter som en väldigt stor skillnad mellan en miljon och en miljard. Faktum är att våra hjärnor inte kan greppa så pass stora summor. För att sätta det i perspektiv så kan du se det såhär:

En miljon sekunder beräknas vara 11 dagar.

En miljard sekunder är 32 år.

Låt det sjunka in en stund.

26 miljardärer

Enligt Time så äger världens topp 26 miljardärer lika mycket rikedomar som världens 3,8 miljarder fattigaste. 2019 växte antalet miljardärer med 8,5 procent. Det är alltså 2 825 personer, vilket är rekord. Tillsammans äger de 9,4 triljoner dollar.

Två sätt att bli miljardär på

Många argumenterar för att miljardärer är sådana personer som jobbar hårt, tar arbetet före privatlivet och så vidare. Det kan mycket väl stämma, men faktum är att 44 procent av alla miljardärer ärver sina förmögenheter. Resterande har länge kritiserats för att utnyttja arbetarklassen genom dåliga och orättvisa arbetsförhållanden.

Jeff Bezos, grundaren till den populära webbsidan Amazon och världens rikaste man, har fått kritik efter att det framkommit att personal blivit avskedade bara för att gå på toaletten under arbetspasset. Samtidigt tjänar han in mer pengar varje minut än vad företagets lagerarbetare tjänar på ett år.

Jeff Bezos. Bildkälla: Patrick Semansky/TT

Så lång tid skulle det ta

Enligt Quartz skulle det ta en evighet för den genomsnittliga amerikanen att bli miljardär. Faktum är att det inte skulle kunna hända inom flertalet livstider.

Om du tjänar i snitt 156 000 dollar per år i USA, vilket är tre gånger mer än den genomsnittliga medborgaren, skulle det ta 6 410 år innan du kan kalla dig själv miljardär. Har du däremot en minimilön skulle det dröja 70 000 år.

Donera mera

Många av världens rikaste hyllas för deras välgörenhetsprojekt och att de titt som tätt donerar pengar dit det behövs. Jeff Bezos skapade rubriker efter att han donerade 100 miljoner dollar till Feeding America. Det kan ju låta som en mäktig summa, men för Bezos är det en droppe i havet. Han tjänar nämligen 215 miljoner dollar – varje dag.

Betalar mindre skatt

En genomsnittlig amerikan betalar cirka 28 procent skatt. Då kan det vara chockerande att läsa att miljardärer faktiskt betalar mindre i skatt än den vanliga amerikanen. Enligt Business Insider betalade landets miljardärer 23 procent i skatt år 2018.

Skulle kunna stoppa global uppvärmning

Är man så pass rik kan man göra mycket nytta. Faktum är att det, enligt beräkningar, skulle krävas 20 miljarder dollar för att ingen längre skulle behöva vara hemlös i USA. Mike Bloomberg, affärsman och politiker, skulle kunna donera hela summan och ändå ha 40 miljarder dollar kvar i plånboken, enligt Center for American Progress.

Om 10 av världens rikaste donerar 30 miljarder vardera så hade de kunnat minska den globala uppvärmningen radikalt. Det kostar nämligen runt 300 miljarder. Kvar hade de haft 386 miljarder dollar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela