Måndag 18 Okt
Stockholm

Efter explosionen i Beirut – så mycket pengar donerar Sverige

Så mycket donerar Sverige till hjälparbetet i Libanon.
Så mycket donerar Sverige till hjälparbetet i Libanon. Foto: Hussein Malla/TT

Efter explosionen i Beirut hjälper nu Sverige till med kostnader för det enorma räddningsarbetet som pågår i det drabbade området.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 4 augusti nåddes omvärlden av nyheten att det exploderat kraftigt i Beiruts hamn. Detta var 2 750 ton konfiskerat ammoniumnitrat som orsakade tragedin och minst 220 personer dog.

Sedan det kom fram att regeringen vetat om det explosiva materialet sedan 2014, har flera protester dragit igång i Libanon. Under måndagen meddelade landets premiärminister att hela regeringen kommer att avgå efter den starka kritiken, något Nyheter24 skrivit om här.

En anti-regeringsprotest har pågått för fullt sedan explosionen i Beirut. Bildkälla: Felipe Dana/TT

340 miljoner kronor

Ett enormt räddningsarbete pågår för fullt i det drabbade området. Både organisationer och privatpersoner har donerat miljontals kronor till libanesiska Röda korset.

EU donerar 340 miljoner kronor i finansiell nödhjälp. Detta för att täcka kostnader för räddningstjänst och sjukvård i landets huvudstad. De har även satt in en givarkonferens för att se över finansiering av stadens återuppbyggnad efter en utvärdering av behov.

Vita huset stödjer

Mike Pompeo, USA:s utrikesminister, yttrade sina kondoleanser i ett samtal med Libanons premiärminister Hassan Diab. Pompeo utlovade även ett stöd till den libanesiska befolkningen "i den strävan efter värdighet, välstånd och säkerhet som de förtjänar".

Sverige donerar

Även Sverige har utlovat hjälp. Siba, den svenska biståndsmyndigheten, kommer att skicka 4,8 miljoner kronor till Libanons Röda korset för att hjälpa till med räddningsarbetet.

– Det känns väldigt bra att kunna ge ett sådant besked snabbt, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP), till SVT.

Pengarna kommer även att gå till utdelning av mat och rent vatten till den drabbade befolkningen.

En av de största bidragsgivarna

Sverige är sedan tidigare en av de största bidragsgivarna till Röda korsets fond för snabba humanitära insatser, skriver SVT.

Dessa slags bistånd är en resurs som finns för att bibehålla beredskap vid sådana internationella katastrofer som den i Beirut.

Kommentera
Kopiera länk
Dela