Så mycket donerar Sverige till hjälparbetet i Libanon.
Så mycket donerar Sverige till hjälparbetet i Libanon. - Foto: Hussein Malla/TT

Efter explosionen i Beirut – så mycket pengar donerar Sverige

Efter explosionen i Beirut hjälper nu Sverige till med kostnader för det enorma räddningsarbetet som pågår i det drabbade området.


Den 4 augusti nåddes omvärlden av nyheten att det exploderat kraftigt i Beiruts hamn. Detta var 2 750 ton konfiskerat ammoniumnitrat som orsakade tragedin och minst 220 personer dog.

Sedan det kom fram att regeringen vetat om det explosiva materialet sedan 2014, har flera protester dragit igång i Libanon. Under måndagen meddelade landets premiärminister att hela regeringen kommer att avgå efter den starka kritiken, något Nyheter24 skrivit om här.

En anti-regeringsprotest har pågått för fullt sedan explosionen i Beirut. Bildkälla: Felipe Dana/TT

340 miljoner kronor

Ett enormt räddningsarbete pågår för fullt i det drabbade området. Både organisationer och privatpersoner har donerat miljontals kronor till libanesiska Röda korset.

EU donerar 340 miljoner kronor i finansiell nödhjälp. Detta för att täcka kostnader för räddningstjänst och sjukvård i landets huvudstad. De har även satt in en givarkonferens för att se över finansiering av stadens återuppbyggnad efter en utvärdering av behov.

Vita huset stödjer

Mike Pompeo, USA:s utrikesminister, yttrade sina kondoleanser i ett samtal med Libanons premiärminister Hassan Diab. Pompeo utlovade även ett stöd till den libanesiska befolkningen "i den strävan efter värdighet, välstånd och säkerhet som de förtjänar".

Sverige donerar

Även Sverige har utlovat hjälp. Siba, den svenska biståndsmyndigheten, kommer att skicka 4,8 miljoner kronor till Libanons Röda korset för att hjälpa till med räddningsarbetet.

– Det känns väldigt bra att kunna ge ett sådant besked snabbt, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP), till SVT.

Pengarna kommer även att gå till utdelning av mat och rent vatten till den drabbade befolkningen.

En av de största bidragsgivarna

Sverige är sedan tidigare en av de största bidragsgivarna till Röda korsets fond för snabba humanitära insatser, skriver SVT.

Dessa slags bistånd är en resurs som finns för att bibehålla beredskap vid sådana internationella katastrofer som den i Beirut.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.