Tegnell menar att de ser en ökad trend bland åldrarna 20-29.
Tegnell menar att de ser en ökad trend bland åldrarna 20-29. - Foto: Naina Helén Jåma/TT, Lisa Arfwidsson/SvD/TT

Corona ökar bland yngre: "Ett dåligt tecken"

Anders Tegnell varnar nu för en ökad trend. Folkhälsomyndigheten har nämligen sett att antalet coronafall ökar bland unga vuxna.


Det har gått bra för Sverige den senaste tiden sett till antalet fall i corona.

Smittspridningen har minskat och det har varit en positiv trend både bland antalet nyupptäckta fall, intensivvårdspatienter och dödsfall.

"Ett dåligt tecken"

Men nu varnar Anders Tegnell om en oroväckande statistik. Siffror visar nämligen att antalet fall av covid-19 ökat bland unga vuxna den senaste tiden.

– Det är ett dåligt tecken, säger statsepidemiologen och berättar vidare att det innebär att fler sårbara grupper riskerar att drabbas.

Ökad trend i Europa

Unga vuxna innefattar åldersgrupperna 20-29. Statistiken visar att samma trend bland yngre även påvisats i andra europeiska länder.

– Det finns en klar risk för att det börjar sprida sig från den gruppen till andra grupper som blir betydligt sjukare. Det måste vi alla ha med oss.

Inga specifika regelverk aktuella

Folkhälsomyndigheten jobbar nu för att hitta bättre och smidigare sätt att nå ut med information till gruppen, men att specifika restriktioner mot dem inte är på tal.

– Just för att understryka att det här är inte bara för deras egen skull. Samtidigt ska man komma ihåg att det även inom den här gruppen finns personer som blir så sjuka att de får ligga på IVA och vi har även haft några enstaka dödsfall, avslutar Tegnell till SVT.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

3 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.