Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

400 miljoner doser vaccin beställt – beräknas komma innan årsskiftet

- 14/08/2020, 17:20

Snart kan vi vara nära ett vaccin. Läkemedelsföretaget Astra Zeneca har skrivit ett avtal med EU-kommissionen om 400 miljoner doser av ett coronavaccin som beräknas nå européerna mot slutet av 2020.

AZD1222 kallas det vaccin som Astra Zeneca förhoppningsvis kommer att leverera till EU-kommissionen mot slutet av 2020.

400 miljoner doser

Hela 400 miljoner doser har beställts, vilket gör det möjligt för alla medlemsländer att utdela vaccinet till respektive befolkning. Avtalet kommer även att omfördela vaccindoser till övriga europeiska länder under krisen.

"Detta första vaccinavtal med EU-kommissionen kommer att säkra att miljontals européer har tillgång till AZD1222 när det har godkänts", skriver Astra Zenecas koncernchef Pascal Soriot i ett pressmeddelande.

Kraftigt immunförsvar

Vaccinets testresultat publicerades i juli. De visade på ett stadigt immunförsvar på alla som deltog i studien. För tillfället pågår ytterligare studier i Storbritannien, Brasilien och Sydafrika. Länder som planerar att testa är USA, Ryssland och Japan.

Pascal Soriot är positiv till att vaccinet levereras mot slutet av 2020. Den slutliga leveranskapaciteten förväntas gå upp emot tre miljarder doser, skriver Aftonbladet.