Måndag 18 Okt
Stockholm

Därför borde du vara latare – enligt forskaren

Darfor-borde-du-vara-latare
Därför borde du vara latare. Foto: Martina Holmberg/TT, Shutterstock (montage)

Får du dåligt samvete om du slappar i soffan en hel dag? Tänk om! Enligt stressforskaren behöver vi faktiskt våra soff-dagar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Älskar du att kasta dig ner i soffan och bara chilla? Grattis, nu har din favoritaktivitet uppbackning från vetenskapen! 

Ja, typ i alla fall. Enligt stressforskaren Kerstin Jeding är det faktiskt riktigt viktigt att bara ta det lugnt ibland. 

Viktigt att ta det lugnt

Enligt Jeding känner många människor ett behov att prestera även på sin fritid. Det här är något hon hoppas att vi kan röra oss ifrån.

— Visst, jobbet förväntas vara intressant, stimulerande och välbetalt. Helst också väldigt meningsfullt. Men sen ska vi gå hem och självförverkliga oss på hemmaplan, säger Jeding i boken "Självledarskap" av Nicolas Jacquemot.

Hon fortsätter:

– Som att maxa sitt intresse för surdegsbak och ha en surdegsblogg och bli en surdegsinfluenser och starta en vlogg och sen bygga en verksamhet kring det. 

Kan öka kreativiteten 

I stället vill Jeding slå ett slag för att ta det lugnt och låta hjärnan vila. Det här minskar även risken för att bli utbränd och kan göra dig mer kreativ. 

— Vi avfärdar det som lathet, men det är ju då man har tid att återhämta sig mellan varven. Vi borde bejaka det mer. Ibland behöver man göra ingenting för att nya idéer ska uppstå, säger Jacquemot i boken. 

Läs även: Studie: Stress under graviditeten ökar risken för narcissistiskt barn

Kommentera
Kopiera länk
Dela