Darfor-borde-du-vara-latare
Därför borde du vara latare - Foto: Martina Holmberg/TT, Shutterstock (montage)

Därför borde du vara latare – enligt forskaren

Får du dåligt samvete om du slappar i soffan en hel dag? Tänk om! Enligt stressforskaren behöver vi faktiskt våra soff-dagar.


Älskar du att kasta dig ner i soffan och bara chilla? Grattis, nu har din favoritaktivitet uppbackning från vetenskapen! 

Ja, typ i alla fall. Enligt stressforskaren Kerstin Jeding är det faktiskt riktigt viktigt att bara ta det lugnt ibland. 

Viktigt att ta det lugnt

Enligt Jeding känner många människor ett behov att prestera även på sin fritid. Det här är något hon hoppas att vi kan röra oss ifrån.

— Visst, jobbet förväntas vara intressant, stimulerande och välbetalt. Helst också väldigt meningsfullt. Men sen ska vi gå hem och självförverkliga oss på hemmaplan, säger Jeding i boken "Självledarskap" av Nicolas Jacquemot.

Hon fortsätter:

– Som att maxa sitt intresse för surdegsbak och ha en surdegsblogg och bli en surdegsinfluenser och starta en vlogg och sen bygga en verksamhet kring det. 

Kan öka kreativiteten 

I stället vill Jeding slå ett slag för att ta det lugnt och låta hjärnan vila. Det här minskar även risken för att bli utbränd och kan göra dig mer kreativ. 

— Vi avfärdar det som lathet, men det är ju då man har tid att återhämta sig mellan varven. Vi borde bejaka det mer. Ibland behöver man göra ingenting för att nya idéer ska uppstå, säger Jacquemot i boken. 

Läs även: Studie: Stress under graviditeten ökar risken för narcissistiskt barn

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Pålägg återkallas – risk för listeria

Axfood återkallar rostbiff och påläggsskinka då man vid en rutinkontroll upptäckt listeriabakterier i anläggningen där produkterna tillverkas.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.