Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Studie: Stress under graviditeten ökar risken för narcissistiskt barn

- 08/09/2019, 17:55 -

Barn till kvinnor som varit stressade under graviditeten har en förhöjd risk att utveckla personlighetssyndrom såsom narcism​ och schizofreni. Det visar en ny banbrytande studie.

Flera studier har tidigare undersökt sambandet mellan stressfyllda graviditeter och psykisk ohälsa. Nu har en ny studie byggt vidare på forskningen och undersökt sambandet mellan prenatal stress och senare personlighetssyndrom hos barn. 

Personlighetssyndrom  

Personlighetssyndrom är ett kluster av diagnoser som tenderar att leda till stora svårigheter i vardagen. Exempel på sådana diagnoser är paranoia, schizofreni, anti-socialitet och narcissism. Det är bland annat dessa som har kopplats samman med stressfyllda graviditeter. 

Samlat data från 3000 kvinnor  

Studien har totalt samlat data från över 3000 kvinnor i Finland. Kvinnorna fick först fylla i frågeformulär om sitt psykiska mående under graviditeten, sedan gjordes regelbundna uppföljningar med kvinnornas barn. 

Enligt forskarna var barn till kvinnor som känt sig lite eller måttligt stressade under graviditeten tre gånger så troliga att diagnostiseras med ett personlighetssyndrom innan de fyllt 30. 

Barnen till de kvinnor som hade haft svår stress under graviditeten löpte tio gånger så hög risk att utveckla personlighetssyndrom. 

Gravid
Bildkälla: Stina Stjernkvist/TT

"Behöver erbjuda stöd"

Totalt fick 40 av barnen senare i livet någon form av personlighetssyndrom, varav dessa främst var barn från kvinnor som hade haft stressiga graviditeter. 

– Den här studien belyser vikten av att erbjuda stöd till både gravida och familjer under och efter graviditeten, säger huvudförfattaren Ross Brannigan till The Independent.

Läs även: 9 saker som kan hända med din vagina när du är gravid

Är du lätt stressad?