Torsdag 2 Dec
Stockholm

Undersökning: Så många kommer inte vaccinera sig mot corona

Sex av tio svenskar är skeptiska till coronavaccinet.
Sex av tio svenskar är skeptiska till coronavaccinet. Foto: Pixabay

Enligt en ny undersökning är var tredje svensk skeptisk till ett coronavaccin och menar att de inte kommer att vaccinera sig. Samtidigt är sex av tio oroliga över biverkningar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

DN och Ipsos har undersökt huruvida svenskarna ställer sig positiva eller kritiska till ett vaccin mot corona.

Enligt deras siffror kommer mer än var tredje svensk inte att vaccinera sig.

"Inte så konstigt"

Anledningen till så pass stor tvekan kan, enligt opinionsanalytikern Nicklas Källebring, bero på fler saker. Bland annat anser sex av tio svenskar att det medföljer risker med att vaccinet tas fram ovanligt snabbt. Näst intill hälften är oroliga över eventuella biverkningar.

– Det är inte konstigt att det finns frågetecken för det som är nytt och som tas fram snabbt och med nya metoder. Det upplevs inte som lika tryggt som de vacciner som de flesta har fått mot barnsjukdomar och som det finns lång erfarenhet av. Dessutom finns erfarenheterna efter svininfluensan, med allvarliga biverkningar, säger Källebring till DN.

Majoriteten litar på sjukvården

Men i slutändan visar siffror ändå att majoriteten av svenskarna tror på att Sveriges regering och sjukvård kommer kunna tilldela ett säkert och tillräckligt vaccin. Det planeras utdelas i början av 2021.

Kommer du vaccinera dig?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela