Måndag 23 Maj
Stockholm

Treårig flicka räddas efter att ha legat begravd i 91 timmar

Treåriga Ayda räddades efter jordbävningen i Turkiet.
Treåriga Ayda räddades efter jordbävningen i Turkiet. Foto: Bildkälla: Stella Pictures.

Treåriga Ayda Gezgin kunde idag räddas efter att ha legat fastklämd under rasmassor i 91 timmar. Jordbävningen i Izmil i Turkiet i fredags raserade flera hus och har tagit över 100 människoliv.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Det var under tisdagsmorgonen som räddningsarbetaren Nusret Aksoy hörde ett rop under de förstörda husmassorna. Rester av byggnader som raserat när en jordbävning uppstod i staden Izmil i Turkiet. 

– Jag är Ayda, jag är okej, hörde han en röst säga berättar Aksoy i en intervju skriver Washington Post. 

Räddningsarbetarna upptäckte då en liten flicka, vid namn Ayda Gezgin, som låg begravd under byggnadsresterna. De lyckades lyckligtvis få loss den treåriga flickan och förde henne till en ambulans på bår. 

Treåriga Ayda räddades på tisdagen. Bildkälla: Stella Pictures.

En ljusglimt i mörkret

Räddningen av Ayda var ett fantastiskt lyckobesked, i den stora tragedin. Jordbävningen har hittills dödat över 100 människor. 

Stadens borgmästare Tunç Soyer uppdaterade befolkningen på Twitter under morgonen och skrev att räddningsarbetare hade hittat ett barn vid liv. En halvtimme senare la han ut en bild på Ayda. 

"Under den 91a timmen, har vi upplevt ett mirakel. Vid sidan av stor smärta har vi upplevt denna glädje", skriv Soyer på Twitter.

Räddningsarbetare för Ayda till ambulansen. Bildkälla: Stella Pictures.

Är på sjukhus och mår bra 

I en video som Turkiets hälsovårdsminister delade får vi ta del av Aydas ambulansresa till sjukhuset. En sjukvårdare frågar om flickan vill ha något speciellt och hon svarade att hon ville ha mat, skriver Washington Post. 

När sjukvårdaren frågar vad för mat hon vill ha svarar Ayda "köttbullar och yoghurtdryck". 

Senare under dagen publicerade Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan en bild på Ayda, med en docka i hennes sjukhussäng. Samtidigt gav biträdande hälsovårdsministern Muhammet Guven folket ett lugnande besked om Ayda.  

"Hennes allmänna hälsa ser bra ut. Hon är vid medvetande och kan prata. Det är inga problem med hennes vitala funktioner", sa han då.  

Det finns dessvärre inga officiella uppgifter kring Aydas mamma, Fidan Gezgins, tillstånd i nuläget, skriver Washington Post.

Ayda befinner sig lyckligtvis på sjukhus och mår bra. Bildkälla: Stella Pictures.
Kommentera
Kopiera länk
Dela