Stockholm

Krogarnas knep: Stänger vid 22 – för att sedan öppna igen

Krogarna har hittat ett kryphål i de nya alkoholrestriktionerna.
Krogarna har hittat ett kryphål i de nya alkoholrestriktionerna. Foto: Envato

Desperata tider kräver desperata lösningar. Nu har krogbranschen hittat ett kryphål i de nya restriktionerna gällande förbudet av alkoholförsäljning efter klockan 22.


Läs mer

Många branscher har haft det tufft den senaste tiden. En av de som hörts och synts en hel del är krogbranschen, som med de nya alkoholförbuden riskerar nedstängningar och konkurser.

Kryphål

Det är nämligen från och med idag, den 20 november, som krogar och barer inte längre får servera alkohol efter klockan 22. Serveringsställen tvingas även att stänga senast 22.30.

Nu har det däremot upptäckts ett kryphål i promemorian för förslaget som lyder:

”Det finns dock inte någon bestämmelse i alkohollagen som hindrar serveringsställena att öppna på nytt därefter och fortsättningsvis servera alkoholfria alternativ”.

En krog som hurrade när kryphålet upptäcktes var Monky Bar på Södermalm i Stockholm. På deras Instagram meddelade de att de vid 22.00 under fredagar och lördagar kommer att utrymma lokalen för att sedan öppna vid 22.30 igen – men utan alkoholservering.

"Då hade vi stängt restaurangen imorgon"

Anledningen till detta beslut menar HR-chefen Alexander Dhazi beror på att ett dussin anställda kommer bli hemlösa om ingenting görs, samt att de kommer att hålla krogen coronasäker.

– Hade regeringen kommit med ett stödpaket där de hjälper restaurangerna med de fasta avgifterna och permitteringar för all personal hade vi stängt restaurangen i morgon, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Så fort vi for ett godkännande från tillsynsenheten kan vi återöppna, utan alkoholservering så klart. De har tydligen fått in jättemånga förfrågningar från krogar som vill återöppna.

Lagligt

Hur ser då tillståndsenheten på det upptäckta kryphålet? Enligt deras chef Carina Cutlip handlar det snarare om vilken tid det kan bli möjligt att återöppna, något som myndigheterna fortfarande utreder.

– Ännu har vi inte bestämt hur lång tid krogarna behöver vara stängda, säger hon till Aftonbladet.

Hon ställer sig dock positiv till krögarnas laglydighet och trycker på att det är en allvarlig överträdelse om reglerna inte följs. De kommer även ha extra förstärkning av polis som hjälper till att kontrollera.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.