Lördag 4 Dec
Stockholm

Siffror från OECD visar: Sverige sämst på hantering av corona

Sverige har varit sämst på att hantera corona.
Sverige har varit sämst på att hantera corona. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT, Pixabay

Skrämmande siffror från OECD visar att Sverige varit sämst i världen på att hantera corona. Det handlar bland annat om att vi varit sämst på att få ner r-talet och antalet inlagda för intensivvård.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

För Island tog det 18 dagar att få ner det så kallade r-talet, alltså siffran som visar hur många runtom som en coronasmittad för sjukdomen vidare till. För Sverige tog det 58 dagar. Det visar siffror som journalisten Emanuel Karlsten tagit fram från Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD.

Inte nog med det så har Sverige även varit sämst i världen på isolering, vilket kan bero på att vi inte haft lika mycket nedstängdningar eller utegångsförbud likt andra länder.

"Inte tagit med kontexten"

I frågan om hur bilden som målas upp av Sverige är mindre smickrande, svarar Anders Tegnell att rapportens resultat är taget ur kontext.

– Nej, för man inte har inte tagit med kontexten bakom. De olika kurvorna är extremt kontextberoende och det är väldigt svårt att göra de här olika slutsatserna.

"Rört sig långsamt uppåt"

Likaså gäller minskning av antalet nyinlagda på intensivvården. Till skillnad från Frankrike och Nederländerna, som lyckades få ned siffran på endast fyra veckor, tog det elva veckor för Sverige att nå samma låga siffra.

– Jag tycker det är jättebra att man har tagit fram underlaget och sedan behövs en fortsatt diskussion om vad det egentligen betyder. Att man snabbt kommer ner till under R1, till exempel. Den som testar mindre får ju snabbare resultat än den som testar mycket. Man skulle återigen vilja fundera på varför vår nedgång går långsammare, hur ska man se på den balansen. För det har gått långsamt nedåt, men det har också rört sig långsamt uppåt, säger Tegnell i en intervju med Karlsten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela