Sverige har varit sämst på att hantera corona.
Sverige har varit sämst på att hantera corona. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT, Pixabay

Siffror från OECD visar: Sverige sämst på hantering av corona

Skrämmande siffror från OECD visar att Sverige varit sämst i världen på att hantera corona. Det handlar bland annat om att vi varit sämst på att få ner r-talet och antalet inlagda för intensivvård.


För Island tog det 18 dagar att få ner det så kallade r-talet, alltså siffran som visar hur många runtom som en coronasmittad för sjukdomen vidare till. För Sverige tog det 58 dagar. Det visar siffror som journalisten Emanuel Karlsten tagit fram från Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD.

Inte nog med det så har Sverige även varit sämst i världen på isolering, vilket kan bero på att vi inte haft lika mycket nedstängdningar eller utegångsförbud likt andra länder.

"Inte tagit med kontexten"

I frågan om hur bilden som målas upp av Sverige är mindre smickrande, svarar Anders Tegnell att rapportens resultat är taget ur kontext.

– Nej, för man inte har inte tagit med kontexten bakom. De olika kurvorna är extremt kontextberoende och det är väldigt svårt att göra de här olika slutsatserna.

"Rört sig långsamt uppåt"

Likaså gäller minskning av antalet nyinlagda på intensivvården. Till skillnad från Frankrike och Nederländerna, som lyckades få ned siffran på endast fyra veckor, tog det elva veckor för Sverige att nå samma låga siffra.

– Jag tycker det är jättebra att man har tagit fram underlaget och sedan behövs en fortsatt diskussion om vad det egentligen betyder. Att man snabbt kommer ner till under R1, till exempel. Den som testar mindre får ju snabbare resultat än den som testar mycket. Man skulle återigen vilja fundera på varför vår nedgång går långsammare, hur ska man se på den balansen. För det har gått långsamt nedåt, men det har också rört sig långsamt uppåt, säger Tegnell i en intervju med Karlsten.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.