Tegnell förklarar sitt uttalande efter SVT:s "Aktuellt".
Tegnell förklarar sitt uttalande efter SVT:s "Aktuellt". - Foto: Naina Helén Jåma/TT

Anders Tegnell om det kritiserade uttalandet: "Olyckligt ordval"

SVT bjöd in Anders Tegnell till "Aktuellt" för att prata om den stora skillnaden mellan Sverige och andra nordiska länders smittspridning. I intervjun sade statsepidemiologen att "invandrare har varit väldigt drivande", något han nu menar är ett olyckligt orval.


Under torsdagens sändning av "Aktuellt" gästade Anders Tegnell, som svarade på frågor om den stora skillnaden i dödstal mellan de olika nordiska länderna.

Ett uttalande som statsepidemiologen sade har dock fått enorm kritik online som av forskare.

– Det finns ett antal skillnader som är väldigt uppenbara, det här är länder som är relativt glesbefolkade och har små befolkningsmängder. Små grupper av invandrare som har varit väldigt drivande i många länder. Så det finns ett antal skillnader mellan oss och de här och som gör oss betydligt mer lika länderna nere i Europa, sade Tegnell i sändningen.

Fått kritik från forskare

En av de som reagerat är Tove Fall, professor i molekylärepidemiologi.

"”Att personer med utländsk bakgrund i vårt samhälle drabbats hårdare av covid-19 bör inte tolkas som att vi hade haft väsentligt lägre smitta utan dessa personer, som t.ex ofta har yrken där distansarbete är svårt. Anpassade insatser i de områden/yrken som drabbas värst behövs", skriver hon på Twitter.

Jonas Vlachos, nationalekonom vid Stockholms universitet, lutar sig mot studier som förklarar att responsen kring restriktionerna i våras inte visade på några avvikelser i invandrartäta områden och andra områden.

"Inte alls så jag menade"

Tegnell förklarar för Aftonbladet att det inte var så han menade, men att den nämnda gruppen har drabbats mycket av smittan.

– Det var ett olyckligt ordval, det var inte så att jag menade att de driver smittspridningen. Jag har hela tiden varit tydlig med att så är det förstås inte.

Han framhäver det faktum att utlandsfödda drabbats hårdare av covid-19 än resterande delar av svenska befolkningen.

– Det är förstås väldigt olyckligt på många sätt men det var olyckligt av mig att använda det ordet, för det var inte alls så jag menade, säger statsepidemiologen till Aftonbladet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.