Nya varianten av coronaviruset har hittats i Danmark

- 17/12/2020, 13:00 -

I början av veckan kom nyheten om att man upptäckt att omkring 1 100 människor smittats av en ny variant av coronaviruset i Storbritannien. Nu har viruset även upptäckts i Danmark.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om en ny variant av coronaviruset, som upptäckts i Storbritannien och tros ha smittat runt 1 100 personer.  

Det var på måndageftermiddagen som Storbritanniens hälsominister Matt Hancock berättade om den fasansfulla nya upptäckten.

Viruset ska ha hittats i 60 lokalområden i landet och ska, enligt Hancock, vara betydligt mer smittsamt än vi är vana vid. 

Nu har nio fall av det muterade viruset hittats i Danmark, enligt Ekstrabladet. 

Inte allvarligare än andra varianter

Den nya varianten har döpts till N501Y och har upptäckts hos danskar mellan 14 november och 3 december. Sex av de nio fallen har hittats i Köpenhamn medan de tre resterande varit på Nordjylland.

Danska Statens serum institut, SSI, skriver att det inte finns några indikationer på att denna variant skulle vara farligare än andra coronavirusvarianter. 

Medelåldern för de smittade är 35 år och det rör sig om sju kvinnor och två män, enligt Ekstrabladet

Vaccinet lika effektivt 

Matt Hancock menar att det inte är troligt att N501Y kommer svara sämre på vaccinet som framtagits. Även danska SSI skriver att inget tyder på att denna variant av viruset skulle vara mer resistent mot vaccinet.

Däremot befarade man att vaccinet inte skulle vara lika effektivt när det kom till den muterade varianten av covid-19 som hittats hos minkar, som även har kallats för kluster 5. Men den 19 november gick SSI ut med att de inte funnit några fler fall av kluster 5 och därför förmodar att den är utrotad. 

Läs mer:

Kungens hårda coronakritik: Vi har misslyckats

Vaccinet tros bli det första i Sverige – här är dess biverkningar

Så förstörde corona hans smaksinne: "Gör mig kräkfärdig"