Här vaccineras Joe Biden – och därför väntar Trump

- 22/12/2020, 10:25

För några veckor sedan godkände USA Pfizers vaccin mot covid-19. Därefter började de vaccinera med omedelbar verkan. Först ut var människor i riskgrupp och inatt var det Joe Bidens tur.

Tidigare i december godkände USA Pfizers vaccin mot coronaviruset och sedan var vaccinationerna i full gång. Först i kön står personer i riskgrupp, bland annat äldre. 

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att tidigare presidenterna Barack Obama, Bill Clinton och George Bush har lovat att vaccinera sig i tv om det skulle behövas för att uppmana det amerikanska folket till att göra detsamma. 

En person som sedan lång tid tillbaka förespråkat coronavaccin är USA:s tillträdande president Joe Biden. Och inatt, svensk tid, var det dags för 78-åringen att ta sprutan. 

Joe Biden vaccineras. Bildkälla: Instagram.

Tackar forskarna

Biden delade en bild på Instagram där han, iförd munskydd, får sin första dos av Pfizers vaccin. Han passade även på att tacka forskarna som framtagit vaccinet, samt uppmanade det amerikanska folket till att ta det. 

"Till forskarna som har arbetat outtröttligt för att göra detta möjligt – tack. Vi är skyldiga er en hel del", skriver Biden och fortsätter: 

"Och till det amerikanska folket – det finns inget att oroa sig över. När vaccinet är tillgängligt, uppmanar jag er att ta det."

Bildkälla: Carolyn Kaster/TT.

Därför vaccinerar sig inte Trump 

Även nuvarande president Donald Trump, 74, tycks vara mycket postivt inställd till vaccin. På Twitter gratulerar han både USA och världen till vaccinets framkomst. 

Flera personer nära Trump har redan vaccinerats, bland annat vice president Mike Pence, 61. Däremot väntar presidenten själv med sprutan.

Detta har att göra med att Trump insjuknade i corona i oktober. Kommittén för immuniseringsmetoder har nämligen sagt att de som testats positivts inom de närmsta 90 dagarna kan välja att vänta med vaccinationen.

Kommittén rekommenderar även de som fått samma sjukhusbehandling som Trump, att vänta i 90 dagar, för att undvika potentiella komplikationer, enligt Global News

Här vaccineras vice president Mike Pence. Bildkälla: Andrew Harnik/TT.

LÄS MER: 

Nya uppgifter: EU godkänner Pfizers coronavaccin

Bekräftat: Sverige börjar vaccinera 27 december