Så undviker du att dina barn skadar sig i pulkabacken.
Så undviker du att dina barn skadar sig i pulkabacken. - Foto: Bildkälla: Cliff Owen/TT & Nesvold, Jon Olav/TT.

Så undviker du att dina barn skadar sig på vintern

Vintern öppnar upp för en massa nya aktiviteter för både stora och små. Men det är viktigt att se till att våra barn inte skadar sig. Alexandra Björnsson från Trygg-Hansa ger sina bästa säkerhetstips.


Med vintern kommer massvis med sporter och utomhusaktiviteter för hela familjen. Men enligt experten kan vinterlek även innebära att man skadar sig, om man inte är försiktig. Speciellt barn

Därför vill Trygg-Hansa nu uppmana föräldrar till att hålla ett extra öga på sina barn, för att undvika olyckor. Speciellt under tider då vården är extra belastad. 

Bildkälla: Christine Olsson/TT.

Knäskador och frakturer 

Alexandra Björnsson, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa, förklarar i en intervju med Nyheter24 att det är vanligt med skador både i skidbacken och pulkabacken. 

Det är vanligt att barn får knäskador och frakturer när de åker skidor, bland annat på grund av att de har för stora pjäxor. 

– När det kommer till pulkaåkning så är det mer stora blåmärken och svullnader, men också frakturer och till viss del även huvudskador, berättar Björnson för Nyheter24. 

Hjälm och tillsyn

Björnsson berättar att föräldrar bör se över utrustning och se till att barnen bär hjälm, för att undvika skador. 

– Hjälmanvändandet kan bli mycket bättre i pulkabacken, tycker vi, säger Björnsson till Nyheter24. 

Hon understryker även vikten av att ha koll på sina barn, eftersom de inte kan göra riskbedömningar själva. 

Bildkälla: Alvik, Halvard/TT.

Viktigt att inte belasta vården

Coronapandemin har drabbat den svenska sjukvården hårt. Nyheter24 har tidigare rapporterat om vårdpersonal som säger upp sig på grund av det hårda trycket. 

Alexandra Björnsson påpekar det ansträngda läget sjukvården befinner sig i och betonar därmed hur viktigt det är att inte belasta vården ännu mer. 

– Vi vet att det är många som behöver utrymme inom vården, säger hon och forstätter: 

– Därför behöver vi alla ta vårt ansvar och där är en del att faktiskt förebygga de skador som barn kan drabbas av när de är ute och leker. 

Viktigt att spendera tid utomhus

Samtidigt som Björnsson belyser olycksriskerna med utelek vill hon även uppmuntra till att spendera tid utomhus med familj och vänner. 

– Det är viktigt att få den här rörelsen, och friska luften och ha roligt tillsammans, men att man är med som vuxen och hjälper barnen och hindrar att saker händer, avslutar hon.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!