Slufestat
Slufestat - Foto: Fredrik Sandberg / TT

Nu är det slutfestat – Södertälje kommun inför mingelförbud

I lördags avbröt polisen en fest med 250 personer i Södertälje. Nu har kommunen fått nog och inför ett förbud mot mingel, lek och dans. Att bryta mot det blir en kostsam historia.


Södertälje kommun är hårt drabbat av pandemin och är en av de platser i landet där smittspridningen är som värst.

Trots det har invånarna fortsatt hålla stora fester med flera hundra deltagare, ofta från olika dela av landet – vilket tros vara en av anledningen till de många coronafallen.

Läs mer: Pandemilag redan 15 januari – om regeringen får välja

"Oacceptabla risker"

Festerna har varit på tapeten tidigare. Redan den 2 december beslutade Södertälje kommun att förbjuda dans på tre festvåningar.

– Det är helt centralt att förstå att stora fester skapar oacceptabla risker att sprida smittan, sa miljönämndens ordförande i Södertälje, Lars Greger (MP) då till kommunens hemsida.

Förbudet har inte fått önskad effekt och festerna har fortsatt runt om i stan. 

Så sent som i lördags arrangerades en fest för 250 personer i en lokal. När polisen kom dit såg de minst 50 personer som dansade och höll varandra i handen, skriver Länstidningen.

Lekar och mingel förbjuds

Nu tar kommunen i med hårdhandskarna och och ger 13 festvåningar i kommunen dansförbud. Förbudet gäller till och med den 14 mars 2021.

– Det gäller fester och evenemang med dans, mingel, lekar eller liknande aktiviteter bland deltagare. Det gäller även konserter, säger Eva Häggmark, kommunikatör på Södertälje kommun, till Nyheter24.

Förbudet ska göra det lättare för polisen och kommunen att avbryta tillställningar. Tidigare har man inte haft  möjlighet att ingripa på annat sätt än att försöka tala festdeltagarna till rätta. 

75 000 i böter

Det nya mingelförbudet har stöd av trängsellagen, och delar i  miljöbanken – och kan därför användas på samma sätt som om man bryter mot alkohollagen eller ordningslagen. 

– Det här är ett förbud för att skydda människors hälsa, säger Rickard Sundbom, till lt.se.

Bryter festarrangören eller fastighetsägaren mot förbudet riskerar dom böter på 75 000 kronor vardera. 

LÄS MER:

Nya beskedet: Alla svenskar kan vara vaccinerade innan april

Här vaccineras Joe Biden – därför väntar Trump

Experten: Så lång tid tar det innan coronavaccinet börjar skydda

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!