Spaniens hantering av vaccinmotståndare: "Kommer registreras"

- 29/12/2020, 11:07
I spanien kommer man registrera de personer som vägrar att vaccinera sig mot covid-19.

I spanien kommer man registrera de personer som vägrar att vaccinera sig mot covid-19.

Bildkälla: Pexels.

I veckan blev Spanien det fjärde Europeiska landet med 50 000 dödsfall, till följd av covid-19. Nu börjar landet vaccinera. Enligt hälsoministern planerar man att samla ihop och dela information om de medborgare som vägrar ta coronavaccinet.

I Spanien kommer det inte vara obligatoriskt att vaccinera sig, däremot kommer man samla information om de medborgare som vägrar ta sprutan, och dela med andra EU-länder. 

– Vaccinationsvägran kommer registreras, sa landets hälsominister Salvador Illa på måndagen. 

Han påpekar att det inte kommer handla om något offentligt dokument och att det kommer hanteras med största respekt för människors integritet, skriver New York Times. 

"Vaccination är en solidaritetshandling"

Spanien planerar att vaccinera 2,5 miljoner personer i riskgrupp mellan januari och mars. Man börjar med boende på vårdhem och vårdpersonal, enligt New York Times. 

Hälsoministern säger att vaccinationen är frivillig, men att  "vi alla anser att det bästa sättet att bekämpa viruset är att alla vaccinerar sig, ju fler desto bättre".

Han understryker även att vaccination ska ses som "en solidaritetshandling för de vi älskar och vårt medborgarskap". 

"Transparens, inte propaganda" 

Under måndagen uttalade sig även Madrids borgmästare José Luis Martínez-Almeida om coronavaccinet. Han kritiserar regeringen för att ha gått ut med för lite information om vaccinet, vilket gjort att människor fortfarande är skeptiska till det. 

– Vaccinationsplanen ska vara ett utövande av transparens, inte propaganda, säger han i en radiointervju, enligt New York Times

Hälsominister Salvador Illa till höger. Bildkälla: Manu Fernandez/TT.

LÄS MER: 

Coronaprovtagning utsatt för dubbelt sabotage: "Helt vidrigt"

Vaccinsamordnaren: "Man kanske kan planera en sommarsemester"

Gun-Britt fick första vaccinsprutan: "Kändes ingenting"