Enligt vaccinsamordnare Richard Bergström kanske man kan se fram emot en sommarsemester.
Enligt vaccinsamordnare Richard Bergström kanske man kan se fram emot en sommarsemester. - Foto: Bildkälla: Johan Nilsson/TT & Pexels.

Vaccinsamordnaren: "Man kanske kan planera en sommarsemester"

Idag började Sverige vaccinera mot covid-19. Statsministern kallade det "ett ljus i mörkret". Vaccinsamordnare Richard Bergström tror att man kanske till och med kan åka på semester i sommar.


Idag blev 91-åriga Gun-Britt Johnsson först ut med att vaccineras mot covid-19. Något Nyheter24 skrivit om här. Under dagen har man fortsatt vaccinera människor i riskgrupp i Sverige. 

Statsminister Stefan Löfven kallade det, i ett uttalande imorse, för "ett ljus i mörkret, efter ett prövningens år". Samtidigt var han noga med att understryka att faran ännu inte är över och att vi måste fortsätta följa myndigheternas rekommendationer. 

Vaccinsamordnare Richard Bergström tycks se ljust på framtiden. I en intervju med SVT berättar han att han blev rörd när han såg den första vaccinationen på tv. 

– Det känns fantastiskt, säger han till SVT.

Karin Johannesson, 89 år, var först ut att vaccineras i Region Skåne. Bildkälla: Johan Nilsson/TT.

"Ceremoniellt"

Bergström förklarar i intervjun med SVT att varje EU-land fått 10 000 vaccindoser under julhelgen, för att komma igång samtidigt. 

– Lite ceremoniellt att lilla Malta fick lika många doser som Tyskland, säger han. 

Men redan imorgon går man över till reguljära leveranser och då kommer Sverige få 80 000 doser i veckan, två månader framåt. Något som sedan kommer öka, efter mars. 

– Och sen kommer det ju fler vaccin, så småningom, säger Bergström. 

Vaccinsamordnare Richard Bergström. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT.

"Man kanske till och med kan planera sommarsemester"

Han understryker ett löfte som tidigare gjorts av socialminister Lena Hallengren, om att hela Sveriges vuxna befolkning ska ha erbjudits att vaccinera sig före sommaren. 

– Det kanske är så att man, framåt maj-juni, till och med kan börja planera en sommarsemester, säger han till SVT. 

Bergström förklarar att man förmodligen kommer kunna boka tid för sina två vaccinationstillfällen på en hemsida eller en app. 

Unga ha mer ont i armen efter vaccination

Bergström berättar att man upptäckt att yngre människor fått mer ont på vaccinationsstället än äldre. Han tillägger även att de endast är vid det första vaccinationstillfället personer har uppgett att de haft ont. 

– Vid andra dosen är det väldigt få som får ont, säger han till SVT.

Bergström understryker även att man ungefär en vecka efter det andra vaccinationstillfället ska ha fullt skydd mot coronaviruset. 

Bildkälla: Johan Nilsson/TT.

LÄS MER: 

Så påverkar förväntningarna på coronavaccinet vårt beteende

Forskare eniga: Vaccinet fungerar mot den nya virusmutationen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!