Många förfalskade pass har tagits under gränskontroller på Arlanda.
Många förfalskade pass har tagits under gränskontroller på Arlanda. - Foto: Pixabay

Ökning av förfalskade pass vid utresa till Storbritannien

Polisen har sett en ökning av förfalskade dokument vid utresor från Arlanda till Storbritannien.


Under november och december har runt 20 personer gripits av polisen på Arlanda efter att ha försökt resa till Storbritannien med förfalskade eller ogiltiga pass. Detta i samband med Brexit som som slår igenom den 31 december.

Ökning av fall

Enligt ett pressmeddelande från polisen syns en tydlig ökning av sådana ärenden och under den senaste veckan har över 10 personer som är medborgare i länder utanför EU gripits i kontroller, varpå de uppgett att de velat ta sig till Storbritannien i hopp om att skaffa jobb innan Brexit går igenom.

Efter det blir det svårare för personer som inte är brittiska medborgare att söka arbete och boende i landet.

"Vi känner till tillvägagångssättet"

Personerna som greps under föregående vecka hade i samband med försöken missbrukat urkund och när de anlände till Arlanda hade de uppvisat biljetter som skulle ta de vidare till Istanbul.

När de sedan passerat gränskontrollen hacd de, med giltiga biljetter i ägo, tagit sig till flygen vars destination varit London eller Manchester. Problematiken blev där att de försökt ta sig igenom via falska eller ogiltiga pass.

– Eftersom vi känner till det här tillvägagångssättet och nu inför Brexit har vi varit extra uppmärksamma vid flighter till Storbritannien, sade Daniel Ivansson, gruppchef för lokalpolisområde Arlanda i pressmeddelandet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

1 timme sedan
Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.