Fler fall av den brittiska virusvarianten upptäckt i Sverige: "Väntat"

- 31/12/2020, 14:13 -
Fyra nya fall har upptäckts i Sverige.

Fyra nya fall har upptäckts i Sverige.

Pixabay

Ännu ett antal fall av den muterade virusvarianten har upptäckts i Sverige. Detta efter ett missförstånd mellan myndigheter och ett flygbolag som släppte av passagerare från Storbritannien på Arlanda.

Den 26 december gick Folkhälsomyndigheten ut med information om att den nya virusmutationen kommit till Sverige.

Detta efter att en man reste från Storbritannien, där viruset härjat sedan september, till Sverige.

"Enstaka fall"

Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell sade tidigare att det handlade om ett enstaka fall.

– Det är ett första enstaka fall, det säger ingenting i det här läget om varianten skulle ha fått spridning. Vi fortsätter med de utökade analyserna för att se om vi kan hitta fler fall. Men jag vill betona att det är viktigt att alla följer de råd och rekommendationer vi har för att minska spridningen av covid-19 i samhället, sade hon i ett uttalande.

Efter att personen testade positivt tog regeringen ett snabbt beslut att införa inreseförbud från Storbritannien till Sverige.

Missförstånd

Trots inreseförbudet har det rapporterats om att flygplan från Storbritannien trots detta landat i Sverige. Detta efter ett missförstånd mellan myndigheter och British Airways. Eftersom att svenska medborgare inte ingår i inreseförbudet släppte de av passagerare på Arlanda flygplats som flugit från Storbritannien.

– Man trodde det var okej att flyga hem svenska medborgare. Men flygstoppet är absolut, vilket gör att flygningen inte var okej, sade Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, till Aftonbladet.

"Väntat"

Därefter har fler fall av det nya coronaviruset upptäckts i Sverige. I ett pressmeddelande från den 30 december skriver Folkhälsomyndigheten att fyra nya fall rapporterats in.

– Att vi skulle hitta fler fall av den nya virusvarianten var väntat. Det visar att vi har fått genomslag för det utökade analysarbetet och hantering av fallen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Analysarbetet intensifieras

Det muterade viruset, kallat VOC202012/01, misstänks ha en ökad spridningsförmåga jämfört med covid-19. Däremot pågår analyser för fullt för att ta reda på mer information.

Folkhälsomyndigheten arbetar även en hel del med att intensifiera arbetet med analyserna.

– I dagsläget påverkar inte de nya fallen Folkhälsomyndighetens riskbedömning av situationen. Men fynden påminner om vikten av att alla i samhället följer gällande råd och rekommendationer för att minska smittspridningen, fortsätter Tegnell i pressmeddelandet.