Det brittiska muterade viruset fortsätter sprida sig i Danmark.
Det brittiska muterade viruset fortsätter sprida sig i Danmark. - Foto: Bildkälla: Foto: Janerik Henriksson/TT.

Muterade brittiska coronaviruset fortsätter spridas i Danmark

Den brittiska virusmutationen fortsätter sprida sig i Danmark. Det tidigare antalet på 86 konstaterade fall, verkar istället vara nio gånger högre, enligt Statens Serum Institut.


Mutationen av covid-19 som först upptäcktes i Storbritannien fortsätter sprida sig i Danmark. Mutationen är, enligt Statens Serum Institut, mellan 54 och 70 procent mer smittsam än coronaviruset vi är vana vid. 

Innan december hade 86 smittofall konstaterats i Danmark. Men mutationen har upptäckts i 0,8 procent av de positiva prover som undersöktes från vecka 47 till vecka 52, enligt en rapport från Statens Serum Institut.

SSI tror dock att betydligt fler danskar kan vara smittade. Man tror att det handlar om nio gånger så många smittofall, eftersom endast 11 procent av proverna har analyserats.

Inreseförbud från Danmark och Storbritannien 

Pågrund av den rådande smittspridningen av virusmutationen i Danmark och Storbritannien tog regeringen ett snabbt beslut om att införa inreseförbud från båda länderna. Du kan läsa mer om förbudet här

Man har även infört krav om att kunna visa upp ett negativt coronatest innan man släpps in i Sverige, om man rest från Storbritannien eller Danmark. Något som nyligen ledde till att resenärer direktavvisades på Västerås flygplats – det kan du läsa mer om här

Trots detta har flera smittofall upptäcks i Sverige. Den 30 december skrev Folkhälsomyndigheten i ett pressmedelande att fyra nya fall rapporterats in. 

– Att vi skulle hitta fler fall av den nya virusvarianten var väntat. Det visar att vi har fått genomslag för det utökade analysarbetet och hantering av fallen, sa statsepidemiolog Anders Tegnell då. 

Experten inte säker på att mutationer är mer smittsamma 

Sedan juni har över 600 varianter av coronaviruset sars-cov-2 observerats i världen, enligt en sammanställning från Folkhälsomyndigheten

Tomas Bergström, professor i virologi vid Göteborgs universitet, tycker att det är bra att mutationerna analyseras och uppmärksammas, men han menar att det krävs ordentliga bevis för att kunna fastslå att de är mer smittsamma, skriver Svenska Dagbladet. 

– Mutationer är oftast neutrala. Det är vanligt att de gör viruset mindre potent. Det här med ökad smittsamhet och ökad skadlighet är extremt ovanligt för ett virus som redan är väldigt framgångsrikt, säger Tomas Bergström till Svenska Dagbladet.

Tror att det rör sig om klusterspridning

Bergström tror istället att anledningen till den stora spridningen handlar om klusterspridning. Det vill säga när en person (även kallad superspridare) smittar väldigt många människor vid ett tillfälle. 

– Om man lägger ihop ett antal superspridarhändelser är det inte så svårt att tänka sig att några få varianter plötsligt kan få en otrolig spridning, säger Tomas Bergström till Svenska Dagbladet

Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi, Sahlgrenska akademin i Göteborg. Bildkälla: Björn Larsson Rosvall/TT.


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!