Åtta inresande från Storbritannien har stoppats på Västerås Flygplats.
Åtta inresande från Storbritannien har stoppats på Västerås Flygplats. - Foto: Bildkälla: Unsplash & TT.

Resenärer från Storbritannien stoppade – saknade coronatester

Tidigare idag landade ett plan från Storbritannien på Västerås flygplats. Flera personer stoppades av polisen då de saknade giltiga coronatester.


Tidigare idag landade ett 100-tal passagerare från Storbritannien vid Västerås flygplats. En polispatrull kallades till platsen för att genomföra en gränskontroll. 

Åtta av passagerarna direktavvisades då de saknade fullständiga resehandlingar i form av giltiga covid-19-tester, skriver polisen på sin hemsida. 

Från den 1 januari 2021 gäller de nya kraven på att visa upp ett covid-test med negativt testresultat vid inresa från Storbritannien till Sverige.

Nya kraven kring inresa från Storbritannien

Coronatestet ska genomföras högst 72 timmar före ankomst till Sverige. Provsvaren ska komma från ett auktoriserat laboratorium, och antikroppstest accepteras inte, skriver polisen.

Beslutet om nya kraven togs av regeringen den 30 december, med anledning att minska risken för smittspridning av coronaviruset, särskilt den nya variant av viruset som upptäckts i Storbritannien.

Kravet gäller dock inte dem som transporterar gods in i landet och inte heller svenska medborgare, som alltid har rätt att resa in i Sverige. Däremot gäller fortfarande Folkhälsomyndighetens uppmaning att alla som har varit i Storbritannien ska testa sig för covid-19 direkt vid ankomst till Sverige, stanna hemma och efter fem dagar testa sig igen, skriver Regeringen på sin hemsida

Fler fall av muterade viruset upptäckta i Sverige

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att fler fall av det muterade viruset har upptäckts i Sverige. 

När det första fallet upptäcktes i Sverige fattade regeringen snabbt ett beslut om att införa inreseförbud från Storbritannien till Sverige. Trots detta landade ett plan från London på Arlanda förra helgen och släppte av ett 30-tal personer. 

Detta då det ska ha blivit ett missförstånd hos British Airways, vars flygplan hädanefter granskas dygnet runt. 

Sedan dess har fler personer smittats av virusmutationen i Sverige, vilket statsepidemiolog Anders Tegnell menar var väntat.  

Funkar vaccinet mot den nya mutationen? 

Den nya mutationen av covid-19 beräknas vara mer smittsam än vad vi är vana vid. Samtidigt så pågår analyser för fullt för att ta reda på mer information.

Flera forskare är däremot eniga om att vaccinet kommer fungera även mot den nya mutationen, något du kan läsa mer om här

Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Europa för beroende av krut från Kina"

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens mur har rasat

En bit av muren i byggnaden Børsen har rasat på lördagsmorgonen, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.