Fyra fall av virusmutationer upptäckta i Stockholm

- 03/01/2021, 10:15 -

Man har nu identifierat totalt fyra fall av de två virusmutationerna från Storbritannien och Sydafrika, i Stockholm. Det skriver regionen i ett pressmeddelande.

Tre fall av den muterade versionen av covid-19 från Storbritannien har upptäckts i Stockholm. Ett fall av varianten från Sydafrika har även upptäckts. De smittade personerna har vistats i länderna, skriver Region Stockholm i ett pressmeddelande. 

- Smittspårning genomfördes enligt våra rutiner så snart personerna fick positivt resultat för covid-19 och de har fått uppmaningen att följa de rekommendationer som gäller och isolera sig. Det var förstås inte oväntat att dessa nya mutationer skulle påvisas även här i Stockholm, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Sammanlagt har elva fall nu upptäckts av den brittiska virusvarianten i Sverige. Fallen rapporteras från flera olika regioner, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida

Mer smittsam men inte mer allvarlig

Den nya varianten har sammankopplats med en högre smittsamhet, men detta är inte helt klarlagt, skriver Region Stockholm i pressmeddelandet.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att Tomas Bergström, professor i virologi vid Göteborgs universitet, menar att det krävs ordentliga bevis för att kunna fastslå att mutationer är mer smittsamma. Det kan du läsa mer om här

Ingenting tyder på att den skulle ge en mer allvarlig sjukdom, skriver Region Stockholm i pressmeddelandet. 

Utökade analyser

Regionernas kliniska mikrobiologiska laboratorier har, i samarbete med Folkhälsomyndigheten, utökat sina analyser kring viruset. 

Analyserna har riktats särskilt mot prover från personer som testats positivt efter att ha vistats i Storbritannien, både nyligen och bakåt i tiden. Sedan en tid tillbaka inkluderas även resenärer från Sydafrika, skriver Region Stockholm i pressmeddelandet

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla inresande som har vistats i Storbritannien eller Sydafrika att stanna hemma i minst sju dagar, att undvika kontakt med andra så långt det går, och att testa sig snarast efter ankomst med uppföljande test fem dagar efter ankomst. Även övriga i hushållet bör stanna hemma i väntan på provsvar.

– De nya fallen påverkar inte Folkhälsomyndighetens riskbedömning av situationen. Men vi påminner om vikten av att alla resenärer följer de särskilda rekommendationer som gäller efter vistelse i Storbritannien och Sydafrika och att alla i samhället följer gällande råd och rekommendationer för att minska smittspridningen, säger Anders Tegnell.

Bildkälla: Unsplash.

LÄS MER: 

Anders Tegnell: "Tendens till en tredje våg efter helgerna"

Muterade brittiska coronaviruset fortsätter spridas i Danmark