Anders Tegnell: "Tendens till en tredje våg efter helgerna"

- 02/01/2021, 16:47

Statsepidemiolog Anders Tegnell tror att Sverige och Europa kan se ytterligare en smittovåg efter jul och nyårshelgerna. Och därmed även ett högt antal dödsfall.

Statistik visar att antalet coronafall världen över på senare tid sjunker, samtidigt som det är svårt att bedöma under jul och nyårshelgerna. Men statsepidemiolog Anders Tegnell tror att det kan komma att bli en tredje våg i Europa efter helgerna.

Många länder i Europa nådde sin topp av smittofall runt vecka 45, medan den svenska kurvan varit som högst vid vecka 50. 

– Inom Europa ser vi en liknande trend som vi har sett tidigare, efter en stor topp i september gick det nedåt ett tag och nu är det tyvärr på väg uppåt igenom, även om den sista datan är svår att bedöma, säger Anders Tegnell på lördagens pressträff. 

Tendens till tredje våg efter helgerna

Tegnell menar att Sverige i nuläget ligger på en smittonivå som motsvarar medelvärdet i Europa och att man nu ser en ökning i flera europeiska länder. 

– Vi kan se att det tyvärr är ett antal länder i Europa som hade nedgång men som är på väg upp igen så det är väl en tendens att vi åter kommer att få en ny våg i Europa efter helgerna här, om inte de olika insatser som vi gör får väldigt mycket större effekt än vad de har haft hittills, säger Anders Tegnell.

Högt antal dödsfall framöver

När det kommer till dödsfall så är det, enligt Tegnell, svårt att jämföra siffran mellan länderna. Bland annat för att länderna analyserar dödsfall på olika sätt. 

– Återigen så ligger Sverige i något slags mellanläge för EU, när det gäller dödsfall per 100 000 invånare, förklarar han. 

I onsdags rapporterades 243 nya dödsfall in och de totala dödsfallen i Sverige med bekräftad covid-19 landade på 8 727.

– Med tanke på hur smittspridningen ser ut får vi nog tyvärr räkna med att det kommer vara ett högt antal dödsfall den här och nästa vecka, säger Anders Tegnell på pressträffen. 

Anders Tegnell under lördagens pressträff. Bildkälla: Jonas Ekströmer/TT.

LÄS MER: 

Muterade brittiska coronaviruset fortsätter spridas i Danmark

Vaccinsamordnaren: Modernas vaccin godkänns av EU på måndag

Så vet du om coronaforskningen stämmer