Regeringen vill öka möjligheten till distansundervisning

- 07/01/2021, 13:13 -

Foto: Pexels.

Regeringen vill öka möjligheten till distansundervisning på högstadiet. Det berättar utbildningsminister Anna Ekström under torsdagens pressträff.

Under torsdagens pressträff lägger utbildningsminister Anna Ekström ett förslag om ökad möjlighet för grundskolor och högstadieskolor att kunna använda sig av distansundervisning.  

Hon säger att man under pandemin har lyckats med att använda sig av distansundervisning för gymnasieelever, för att minska smittspridningen. Nu vill regeringen även möjliggöra detta för grundskolor, om det krävs för att motverka trängsel i skolan och kollektivtrafiken. 

– Det är ytterst regeringen som fattar beslut om skolorna i Sverige, om de ska stänga eller vara öppna. Om det krävs kommer vi inte tveka att stänga skolorna, trots nackdelarna. Men vi vill inte det. Ansvaret för att kunna hålla skolorna öppna delar vi alla, säger Ekström. 

Måste ta hänsyn till barns olika förutsättningar

Utbildningsministern understryker att barn inte är drivande i smittspridningen, och att barn inte heller brukar bli allvarligt sjuka i covid-19. Men att smittläget i Sverige är fortsatt allvarligt. 

– Vi står inför skolstart och ny vårtermin i ett väldigt svårt läge. Jag har hela tiden haft inställningen att det bästa är om skolorna kan vara öppna i så stor utsträckning som möjligt. Skälet är att skolan är viktig för barns lärande och hälsa, säger utbildningsministern. 

Hon förklarar att regeringens nya bestämmelse är en möjlighet för skolorna, och inte ett krav. Beslutet är huvudmannens och man måste ta hänsyn till barns olika förutsättningar. Reglerna kommer bland annat inte att omfatta grundsärskolan.

Tredje vågen i Europa

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson säger att man ser en ökad smittspridning i Europa, som man kan kalla en tredje våg. 

Han understryker även att det är flera månader kvar tills man kan se stora effekter av vaccinet. 

Carlsson säger att det har varit en framgångsrik stategi att inte stänga skolorna tidigare, då det endast bör göras som en sista utväg. 

Anledningen till beslutet är att minska trängsel i lokaler och kollektivtrafiken. 

Social orättvisa och isolering

Johan Carlsson belyser att distansundervisning kan leda till isolering och social orättvisa för barn, speciellt för redan utsatta elever. 

– Beslut om distansundervisning i grundskolan måste planeras väl och tas med försiktighet, säger han.

Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket, säger att skolan och förskolan visat stort ansvarstagande under hela pandemin. 

– Smittspridningen är omfattande, i skolan behöver vi fortsatt göra allt vi kan för att förhindra smittspridning, samtidigt ska vi värna om undervisningen. En inte helt lätt ekvation att få ihop, det förstår alla, säger han och fortsätter: 

– På komvux är det fortsatt distansundervisning så långt det är möjligt, på gymnasiet gäller distansundervisning till 24 januari.

Utbildningsminister Anna Ekström. Bildkälla: Jessica Gow/TT.

LÄS MER: 

Ny lockdown i Storbritannien – hela samhället stänger ner

Fritt fram för resenärer utan munskydd – alla får åka med

Så bär du munskydd på rätt sätt