Hur bär du munskyddet på rätt sätt egentligen?
Hur bär du munskyddet på rätt sätt egentligen? - Foto: Pixabay

Efter de nya rekommendationerna – så bär du munskydd på rätt sätt

Att bära munskydd för att minska smittspridningen av corona har varit en het debatt i Sverige. Men hur bär du ditt munskydd på bästa sätt? Det förklarar vi här.


Under fredagseftermiddagen gick myndigheterna ut med att de nu rekommenderar alla att bära munskydd i kollektivtrafiken – en fråga som diskuterats sedan smittspridningen tog fart på riktigt landet runt.

Rekommendationen, framtagen av Folkhälsomyndigheten, gäller de tider då det lätt uppstår trängsel. Detta för att minska smittspridningen framfart.

Bildkälla: Pixabay

Sydde egna munskydd

Men hur bär man munskyddet på rätt sätt egentligen? Den frågan har munskyddsexperten och professorn i biologi på Karolinska Institutet Maria Masucci svarat på i en intervju med Aftonbladet.

Hon berättar bland annat att hon, i början av coronapandemin, började sy egna munskydd eftersom att hon inte kunde hitta några i bra kvalité under den tiden.

Finns olika typer

Den första frågan som är bra att ställa är vilket munskydd du vill använda. Det finns de som är gjorda i tyg, sedan finns det de som Masucci kallar för "mindre sofistikerade" – det vill säga de blå kirurgmunskydden.

De som experten menar är mer avancerade besitter ett så kallat 3M-filter.

– De filtrerar mycket mer. Men alla dem hjälper.

Masuccis första tips är att tvätta munskydden med tvål och vatten varje dag, åtminstone de som är gjorda av tyg.

– Det som är bra med det här viruset är att man faktiskt kan döda det med tvål och vatten.

Bildkälla: Pixabay

Täck både näsa och mun

Så vad gäller när du ska sätta på dig ett munskydd?

Först och främst behöver du tvätta händerna innan du tar på dig skyddet. Sedan är det självklart viktigt att du täcker för både mun och näsa, annars är det i princip lönlöst.

En riktlinje som är bra att minnas när du placerar munskyddet över mun och näsa är att hitta den lilla "bågen" som ska sättas över näsryggen. Det täpper till lagom bra för ett bättre skydd.

Pilla inte

Vi vet även att det är lättare sagt än gjort, men försök att inte pilla på munskyddet med fingrarna under tiden du bär det. I värsta fall kan coronabakterier samlas på munskyddet och så får du de på händerna om du är där och rättar till skyddet hela tiden.

Ta av i snörena

Sist men absolut inte minst – när du tar av dig munskyddet är det viktigt att du gör det i de snören som går bakom öronen och inte någon annanstans. Detta av samma princip som nämnt ovan.

Är det ett engångsskydd likt kirurgskydden bör det slängas i en soptunna med lock direkt efter användning, rapporterar Aftonbladet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bär du munskydd?
Tack för din röst!