Krisnivå fem i Danmark – ökade restriktioner och regler för inresor

- 08/01/2021, 19:17

I Danmark har flertalet fall av det muterade coronaviruset upptäckts. Därför väljer regeringen nu att öka restriktionerna, bland annat får endast fem personer umgås samtidigt.

Danmark har drabbats hårt av det nya, muterade coronaviruset. Tidigare i december upptäcktes nio fall, något som Nyheter24 rapporterat om här.

Sedan dess har en ökning av viruset spridit sig i landet. I slutet av december rapporterades 86 fall av viruset, som beräknas vara mer smittsamt än covid-19. SSI (Statens Serum Institut red. anm) menar dock att det finns ett stort mörkertal.

Skärper restriktionerna återigen

Den danska regeringen var dock snabba med att införa reseförbud mellan Storbritannien och Danmark. 

Nu väljer de dock att öka restriktionerna för resande – dessa kommer nu gälla inresor från hela världen. Detta efter rapporter om att viruset sprids snabbt i både Danmark samt "stora delar av Europa och USA".

– Myndigheterna bedömer att det är utbredd samhällssmitta och stor risk för att behandlingskapaciteten på sjukhusen överskrids, säger landets statsminister Mette Frederiksen under en presskonferens.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Bildkälla: Liselotte Sabroe/TT
Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Bildkälla: Liselotte Sabroe/TT

Krisnivå fem

Danmark har gått in i krisnivå fem. Det ger upphov till ytterligare restriktioner.

Bland annat har regeringen kommit överens om att högst fem personer får samlas samtidigt vid olika tillställningar och att utförligare regler kring inresor inleds. Det fanns tidigare en avrådan från icke-nödvändiga utlandsresor, men nu har landet bestämt att rekommendationen gäller alla slags resor.

Detta bortsett från de som kommer för att arbeta eller har familj i landet. Det krävs då ett negativt coronatest som är högst 24 timmar gammalt, skriver danska DR.