Danmark skärper restriktionerna ytterligare.
Danmark skärper restriktionerna ytterligare. - Foto: Liselotte Sabroe/TT, Pixabay

Krisnivå fem i Danmark – ökade restriktioner och regler för inresor

I Danmark har flertalet fall av det muterade coronaviruset upptäckts. Därför väljer regeringen nu att öka restriktionerna, bland annat får endast fem personer umgås samtidigt.


Danmark har drabbats hårt av det nya, muterade coronaviruset. Tidigare i december upptäcktes nio fall, något som Nyheter24 rapporterat om här.

Sedan dess har en ökning av viruset spridit sig i landet. I slutet av december rapporterades 86 fall av viruset, som beräknas vara mer smittsamt än covid-19. SSI (Statens Serum Institut red. anm) menar dock att det finns ett stort mörkertal.

Skärper restriktionerna återigen

Den danska regeringen var dock snabba med att införa reseförbud mellan Storbritannien och Danmark. 

Nu väljer de dock att öka restriktionerna för resande – dessa kommer nu gälla inresor från hela världen. Detta efter rapporter om att viruset sprids snabbt i både Danmark samt "stora delar av Europa och USA".

– Myndigheterna bedömer att det är utbredd samhällssmitta och stor risk för att behandlingskapaciteten på sjukhusen överskrids, säger landets statsminister Mette Frederiksen under en presskonferens.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Bildkälla: Liselotte Sabroe/TT

Krisnivå fem

Danmark har gått in i krisnivå fem. Det ger upphov till ytterligare restriktioner.

Bland annat har regeringen kommit överens om att högst fem personer får samlas samtidigt vid olika tillställningar och att utförligare regler kring inresor inleds. Det fanns tidigare en avrådan från icke-nödvändiga utlandsresor, men nu har landet bestämt att rekommendationen gäller alla slags resor.

Detta bortsett från de som kommer för att arbeta eller har familj i landet. Det krävs då ett negativt coronatest som är högst 24 timmar gammalt, skriver danska DR.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.