Onsdag 8 Dec
Stockholm

Chockerande siffran: Så få kvinnor når orgasm vid sex

Siffror visar hur pass stor skillnad det är mellan könens upplevelser i sängen.
Siffror visar hur pass stor skillnad det är mellan könens upplevelser i sängen. Foto: Unsplash

Att ha sex ska vara kul och skönt. Men studier visar att upplevelsen skiljer sig åt mellan bägge könen och hela 56 procent av männen uppger att det inte är nödvändigt för kvinnor att nå orgasm vid sex.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att kvinnor och mäns upplevelser i sänghalmen skiljer sig åt är ett faktum. Men visste du hur pass stor skillnaden faktiskt är?

I en undersökning ledd av LoveBuddy har de samarbetat med olika experter och tagit fram slående siffror som visar på att njutningen skiljer sig åt radikalt mellan bägge könen.

95 procent

I en av studierna undersöktes heterosexuella par. Vad som tydligt framkom var att män fick orgasm i 95 procent av fallen, medan endast 65 procent av kvinnorna uppgav att de nådde klimax. Inte jätteroliga nyheter, va?

Så, om du identifierar dig som heterosexuell kvinna, så är du långt ifrån ensam med utebliven orgasm under sex.

Bildkälla: Unsplash

Studien visade också att 39 procent av kvinnorna, när de tar tag i njutningen själva, uppnår orgasm till skillnad från endast 6 procent av männen.

Visst känns det ganska orättvist?

"Det som lyckan grundar sig i"

Anledningen till skillnaderna menar sexologen Joan Ørting beror på flera saker, bland annat inställningen till själva upplevelsen.

– Lyckan ligger inte i en klitorisorgasm utan i att bli kåt. Vad kvinnor upplever över tid är att vi hellre vill vara kåta än att endast få en klitorisorgasm. Kvinnor vill hellre vara i ett orgasmiskt tillstånd och vilket i princip innebär att vara kåt. Det är det som lyckan grundar sig i.

Flytta fokus

Flera experter instämmer i sexologens uttalande. De är överens om att män behöver flytta fokuset från vad de anser vara målet, nämligen orgasmen, till själva akten och upplevelsen i sig.

I nuläget visar nämligen studier att en majoritet på 56 procent av männen uppger att de endast njuter av samlaget om de når orgasm, medan 12 procent av kvinnorna anser detsamma. Att förändra denna kultur och tankesätt är inte bara bra för samlaget, utan även för hela relationen mellan paret.

Men det krävs en hel del utbildning, för lika många procent män anser också att de inte tycker att det är viktigt för kvinnan att nå orgasm vid samlag. Ganska sjukt, faktiskt.

Svårt att slappna av

Men det finns flera aspekter som spelar in i hur det kommer sig att kvinnor får färre orgasmer. Enligt tidigare nämnda undersökningar och studier från Archives of Sexual Behavior framkommer det att endast en av tre personer vet var klitoris sitter.

En av tre vet var klitoris sitter. Bildkälla: Unsplash

Samtidigt uppger 28 procent av kvinnorna att de är trötta, stressade och har svårt att slappna av. En fjärdedel nämner även att de ofta blir störda under samlaget. Skrämmande siffror visar också på att åtta av tio kvinnor upplever smärta eller obehag vid samlag.

Den främsta anledningen till orgasm-gapet mellan könen är vår kulturella okunnighet och förståelse för klitorisstimulering. Det jag försöker kämpa mot är den genomgripande myten att orgasmer från vaginal penetration, inklusive g-punkten, är bättre, mer exemplarisk, när de flesta kvinnor faktiskt behöver klitorisstimulering till orgasm, förklarar forskaren Dr. Laurie Mintz.

Reform av sexualundervisningen

Vad krävs då för att få en förändring under sänglakanen? 

Jo, enligt forskare är den bästa och mest effektiva lösningen nämligen utbildning. I dagens sexualvetenskap läggs det alldeles för lite fokus på kvinnans yttre intima delar. Det syns också tydligt i studien eftersom att hela 60 procent av männen trodde att klitoris fanns inuti vaginan.

En reform i skolundervisningens sexualvetenskap kan också leda till att vi som människor får bättre förståelse för våra kroppar, men det kan också leda till att förebygga sexism.

"Kan leda till bättre sex"

Kärlekscoachen Dorte Ravn håller även med om att fokuset behöver flyttas från målet att nå orgasm till att faktiskt njuta av upplevelsen:

– För studierna visar att om en kvinna alltid känner sig pressad till att alltid få orgasm vid sex så blir konsekvensen istället att hon inte vill ha sex alls. Om män slutar fokusera på det och tar vara på den emotionella kontakten kommer det att resultera i att kvinnor vill ha mer sex, istället för att känna huvudvärk, trötthet och bli avvisande. Att sluta fokusera på orgasm kan alltså leda till både mer och bättre sex.

Läs mer: Hur lång tid bör ett samlag vara? Här är sexologens svar

Läs mer: Forskning visar: Därför slutar par ha sex egentligen

Läs mer: Fem saker som kvinnor hatar i sängen – enligt experten

Kommentera
Kopiera länk
Dela