Donald Trump gör sin sista dag på jobbet
Donald Trump gör sin sista dag på jobbet. - Foto: AP Photo/Alex Brandon/Gerald Herbert 

Donald Trumps sista dag som USA:s president – det här kan hända

Idag gör Donald Trump sin sista dag på jobbet. Frågan är vad USA:s president hinner göra innan det är dags för Joe Biden att ta över posten som Amerikas mäktigaste man.


Fyra stormiga år går till sin ända. Det är dags för Donald Trump att hoppa av tronen som USA:s mäktigaste man och ge plats åt sin efterföljare. På onsdag klockan 18 svensk tid tar Joe Biden över ämbetet. 

Men än återstår en heldag på jobbet – och tid för Trump att agera.

Den amerikanska konstitutionen ger presidenten rätt att benåda eller ge strafflindring i federala fall – något som är vanligt att göra före avgången. 

Läs mer: Donald Trump benådar Bannon – och 142 personer till

Lil Wayne ligger bra till

Trump förväntas benåda över 100 personer under det kommande dygnet, och det har förekommit rykten om att han skulle benåda sig själv.

Men enligt källor till Reuters kommer det inte att ske. Trump kommer inte heller att benåda någon i sin familj eller sin personliga advokat advokat Rudy Giuliani eller den tidigare chefsstrategen Steven Bannon.

Någon som däremot verkar ligga bra till är rapparen Lil Wayne, som riskerar tio års fängelse för att ha burit ett laddat vapen.

Wayne uttryckte sitt stöd för Trump på Twitter i höstas, och ser nu ut att bli benådad.

Snålt med benådningar

Donald Trump har inte varit frikostig med sina benådningar hittills. Barack Obama benådade under sin tid som president 1 927 personer. Trumps siffra ligger hittills på 94, men förväntas alltså öka under dagen.

I december mötte presidenten hård kritik när han benådade flera anställda på säkerhetsföretaget Blackwater, som sköt ihjäl minst 14 civila i Irak 2007.

LÄS MER:

Historiskt många dödsstraff under 2020 – på Trumps initiativ

Här är sakerna Trump kan förlora – om han fälls i riksrätt

Nu varnar grannarna Trump – här får du inte bo

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.