Fredag 7 Okt
Stockholm

Här är sakerna kan Trump förlora om han fälls i riksrätten

Donald Trump ställs inför riksrätt
Donald Trump ställs inför riksrätt. Foto: Gerald Herbert/AP via TT

Donald Trump kommer att, för andra gången under sin tid som president, ställas inför riksrätt. Men vad händer egentligen om han fälls?

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Igår kom beskedet – Donald Trump ska ställas inför riksrätt igen. Detta gör honom till den första amerikanska presidenten någonsin att ställas inför riksrätt två gånger.

Förra gången var 2019. Den här gången handlar det om Trumps inblandning i upploppen och stormningen av Kapitolium förra veckan.

Men Trump har bara sex dagar kvar vid makten, sedan är det Joe Biden som tar över i Vita huset. 

Enligt experter spelar inte detta någon roll – Trump kan fällas i riksrätten även efter att hans mandatperiod är över. 

En sådan här situation har faktiskt aldrig uppstått tidigare i USA:s historia, så exakt vad som kommer hända är svårt att säga. Det är mest troligt att besluten vad som händer efteråt kommer att behöva prövas rättsligt, om Trump fälls.

Men vad är det egentligen som kan hända med Donald Trump om han fälls i riksrätten och tvingas avgå – det är ju bara sex dagar kvar?

Faktum är att det kan påverka hans liv efter presidenttiden ganska rejält.

Han kanske inte kan bli president igen

I USA får en president sitta maximalt två mandatperioder. Trump fick ju bara styra i en period, vilket innebär att han rent teoretiskt skulle kunna ställa upp igen i valet 2024. Men om han fälls i riksrätten kan senaten även rösta om att hindra honom från att ställa upp i kommandeval.

Han kan förlora pension och andra förmåner

Före detta presidenter har rätt till årlig pension, på runt två miljoner kronor samt betald personal och arbetsplats. Dessutom har före detta presidenters makar rätt till 20 000 dollar, runt 166 000 kronor, per år. Men det gäller bara presidenter som inte dömts och tvingats lämna posten. 

Här kan du läsa mer om hur mycket USA:s president tjänar.

Juridiska experter är inte överens kring vad som händer med dessa förmåner om Trump döms efter att Joe Biden tagit över. Det är i så fall något som troligtvis kan komma att avgöras i rätten.

Han kan förlora Secret service-skyddet

Det är dock inte troligt att han blir av med skyddet, men det kan hända. Före detta presidenter har rätt till livvaktsskydd, betalat med skattepengar, även efter presidentperioden.

Det regleras i lagen Former presidents act, som bestämmer vilka förmåner en före detta president ska få. Lagen skulle kunna tolkas så att Trump, om han döms, kan bli av med sina livvakter. 

Trump håller tal, i nedre delen av bilden syns en Secret service-agent. Foto: Alex Brandon/AP via TT

Hans status och politiska rykte försämras

Det här säger kanske sig självt. En fällning skulle innebära att Trumps politiska ställning inom Republikanerna sjunker avsevärt.

– Republikanerna står vid ett vägskäl, gällande om de ska gå tillbaka till sina tidigare intressen så som begränsad statlig inblandning, låga skatter och ett ordentligt försvar, speciellt mot Ryssland, eller om det kommer bli ett populistiskt parti, säger William Howell, statsvetare på University of Chicago till Buzzfeed.

Han fortsätter:

– Att den första populistiska presidenten ställs inför riksrätt två gånger och dessutom fälls kommer att skicka starka signaler om vilken riktigt man vill gå. 

Läs mer:

"Skellefteå-mannen" är efterlyst av amerikansk polis

Det här vet vi om de som dött i kongress-attacken

Kritik mot amerikansk polis efter stormningen av kongressen

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.