Facket vill ha svar från regeringen.
Facket vill ha svar från regeringen. - Foto: Sören ANdersson/TT

Facket rasar mot spritförbudet: "När ska de kompensera?"

Facket rasar mot det förlängda spritförbudet – och förstår inte regeringens korta framförhållningen. "Det här gör stora ingrepp i människors privatliv", säger Malin Ackholt, ordförande Hotell- och restaurangfacket. ​


Sedan julafton har det varit förbjudet för krogar att servera alkohol efter klockan åtta på kvällen. Förbudet skulle gälla fram till och med den 15 januari. 

Inför att förbudet skulle löpa ut har det varit tyst från regeringen – och många restauranger och barer har därför planerat för att ha öppet till klockan 22 på lördag. 

Men på torsdagsmorgonen kom nya besked från socialminister Lena Hallengren. Alkoholförbudet förlängs fram till den 24 januari, läs mer om det här.

"Ingen framförhållning"

Beslutet har väckt ilska och irritation.

– Vi var kritiska att införa förbudet från första början. Med full respekt för regeringens arbete med att minska smittspridningen, men det är inget som visar att det skulle ge effekt, säger Malin Ackholt, förbundsordförande Hotell- och restaurangfacket, till Nyheter24 och fortsätter:

– Det gör stora ingrepp i människors privatliv när man gör dessa stora förändringar utan någon framförhållning. Det innebär kraftigt ändrade arbetstider och påverkar så mycket mer runt om, som barnomsorg.

Malin Ackholt vill ha besked från regeringen. Foto: Sören Andersson / TT

Ingen kompensation

Facket ställer sig även kritiskt till att regeringen inte kommit med besked om kompensation för uteblivna intäkter under pandemin.

– Regeringen har inte berättat hur man kan kompensera, förutom att utöka korttidspermitteringarna, säger Ackholt och fortsätter: 

– Stödet för förutsättningar att behålla verksamhet och jobb saknas. De har ännu inte kommit med åtgärder och det är problematiskt. 

Upprop med buller

PG Nilsson på Brasserigruppen som äger bland annat Riche, Taverna Brillo och Sturehof har efter dagens beslut uppmanat krogbranschen till ett skrammelupprop.

Varje dag klockan 15 uppmanas krogpersonal att ställa sig utanför sina ställen och skramla med kastruller, slevar och lock.

"Vi gör det i en minut, varken mer eller mindre, och vi fortsätter att göra det tills Finansministern ser till att vi får alla de stöd som utlovats utbetalda", skriver han på Facebook.

LÄS MER: 

Polisen använde nya pandemilagen – avbröt kortspel

Ny studie: Så dricker svenskarna under pandemin

Förslaget: 2000 kronor i böter om man bryter mot pandemilagen

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.

Tummar på kraven för att klara Natoinsatsen

P 7 i Skåne står inför en svensk pionjärinsats i Nato när uppåt 600 man ska skickas till Lettland. För att klara det kan det bli nödvändigt att under en period tumma på målet att utbilda fler värnpliktiga.

Polisen rapporterar om misshandel, Västerås

1 timme sedan
"Tonårspojke slagen i ansiktet utanför skola.", skriver polisen på sin hemsida.

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

1 timme sedan
Kristdemokraterna vill se mer kärnkraft i Europa. En fråga som partiet planerar att driva i EU-valet, enligt ett pressmeddelande.