Förslaget: 2 000 kronor i böter om man bryter mot pandemilagen

- 12/01/2021, 08:48 -

Den nya pandemilagen trädde nyligen i kraft, och innebär att regeringen kan införa hårdare nedstängningar i landet. Nu presenteras ett förslag på straff för den som bryter mot lagen.

Sveriges riksåklagare Petra Lundhs förslag är att de som bryter mot den tillfälliga – och hårt kritiserade – pandemilagen ska kunna få 2 000 kronor i böter, i en ordningsbot som utfärdas av polisen. 

Här kan du läsa mer om exakt vad den nya lagen innebär.

– Beloppet bör vara tillräckligt högt för att signalera att överträdelsen är allvarlig. Samtidigt kommer straffansvaret att träffa ungdomar i åldrarna 15–18 år, som normalt har lägre påföljder än vuxna. Det är också så att en överträdelse både kan innebära risk för stor smittspridning och ingen risk för smittspridning alls. Vår samlade bedömning är att 2 000 kronor är en lämplig nivå. Vid allvarligare fall av smittspridning finns möjlighet att använda annan lagstiftning, som till exempel vållande till sjukdom enligt brottsbalkens tredje kapitel, säger riksåklagaren Petra Lundh i ett pressmeddelande.

Bot utfärdas direkt

Det brott det kan röra sig om är exempelvis är vistas på platser som parker, badplatser och liknande trots förbud, eller att samlas i större sällskap. 

En ordningsbot utfärdas då av polis direkt på plats.

Planen är att de nya bötesbeloppen ska träda i kraft den 27 januari.

Läs mer:

Regeringens mål: Alla vuxna ska vaccineras första halvåret 2021

Sjukvårdens larm: coronasjuka patienter söker vård för sent

Ny forskning: Antikroppar mot corona kvar efter åtta månader