Personal äldreboenden vägrar vaccinera sig

- 17/01/2021, 16:28 -

Personer som bor på särskilda boenden för äldre är prioriterade när det kommer till vaccinering mot covid-19. Näst på tur står personal inom äldrevården. Men nu rapporterar flera kommuner att personalen är skeptiska till att ta vaccinet.

I slutet av december började man vaccinera mot covid-19 i Sverige. Först ut var Gun-Britt Johnsson, 91, på Bokens vårdboende i Mjölby. 

De som först prioriteras för vaccinet är personer i riskgrupp. Man har därför börjat vaccinera de som bor på äldreboenden. Näst på tur står personalen inom äldreomsorgen. Men nu rapporterar flera kommuner att vårdpersonal inte vill ta vaccinet. 

På Burlövs äldreboende i Skåne har 42 procent av personalen svarat att de avböjer vaccinationen, i en enkät. Något som Burlövs socialchef Lars Wästberg anser är oroväckande för både de boende, arbetsgivarna och samhället i stort, enligt SVT Nyheter.

"Kan inte tvinga någon"

Lars Wästberg hoppas att personalen kommer ändra sig, men påpekar samtidigt att kommunen inte kan tvinga någon att vaccinera sig mot sin vilja. 

– Vi försöker aktivt att arbeta med dem som har tackat nej. Om det är kunskapsbrist så försöker vi informera dem. Förhoppningsvis tror jag kanske att med tiden och när vaccinationen kommer igång bredare, så kommer en del av dem som har tackat nej att ändra sig, säger han till SVT Nyheter.

Debatt i Facebook-grupper

Vaccindebatten har väckts till liv i flera Facebook-grupper. I gruppen Undersköterskeupproret, med över 25 000 medlemmar, uttrycker man starka känslor och tankar kring vaccinering. 

Det förekommer bland annat länkar till antivaccin-sidor och även konspirationsteorier kring att vaccinet skulle förändra människors DNA, enligt Aftonbladet. 

Men åsikterna är delade. Medan flera uttrycker ett starkt motstånd och en rädsla för vaccinet så försöker andra argumentera för vikten av att vaccinera sig. 

“Skrämmande hur utbredd oviljan till vaccin är i gruppen och hos kollegor”, skriver en av gruppens administratörer i en kommentar, enligt Aftonbladet.  

LÄS MER: 

Statistiken: Så många är vaccinerade mot covid-19 i Sverige

Danmark vaccinerar snabbast i EU – därför hänger inte Sverige med