Personal på äldreboenden är skeptisk till att vaccinera sig.
Personal på äldreboenden är skeptisk till att vaccinera sig. - Foto: Bildkälla: Pexels.

Personal på äldreboenden vägrar vaccinera sig

Personer som bor på särskilda boenden för äldre är prioriterade när det kommer till vaccinering mot covid-19. Näst på tur står personal inom äldrevården. Men nu rapporterar flera kommuner att personalen är skeptiska till att ta vaccinet.


I slutet av december började man vaccinera mot covid-19 i Sverige. Först ut var Gun-Britt Johnsson, 91, på Bokens vårdboende i Mjölby. 

De som först prioriteras för vaccinet är personer i riskgrupp. Man har därför börjat vaccinera de som bor på äldreboenden. Näst på tur står personalen inom äldreomsorgen. Men nu rapporterar flera kommuner att vårdpersonal inte vill ta vaccinet. 

På Burlövs äldreboende i Skåne har 42 procent av personalen svarat att de avböjer vaccinationen, i en enkät. Något som Burlövs socialchef Lars Wästberg anser är oroväckande för både de boende, arbetsgivarna och samhället i stort, enligt SVT Nyheter.

"Kan inte tvinga någon"

Lars Wästberg hoppas att personalen kommer ändra sig, men påpekar samtidigt att kommunen inte kan tvinga någon att vaccinera sig mot sin vilja. 

– Vi försöker aktivt att arbeta med dem som har tackat nej. Om det är kunskapsbrist så försöker vi informera dem. Förhoppningsvis tror jag kanske att med tiden och när vaccinationen kommer igång bredare, så kommer en del av dem som har tackat nej att ändra sig, säger han till SVT Nyheter.

Debatt i Facebook-grupper

Vaccindebatten har väckts till liv i flera Facebook-grupper. I gruppen Undersköterskeupproret, med över 25 000 medlemmar, uttrycker man starka känslor och tankar kring vaccinering. 

Det förekommer bland annat länkar till antivaccin-sidor och även konspirationsteorier kring att vaccinet skulle förändra människors DNA, enligt Aftonbladet. 

Men åsikterna är delade. Medan flera uttrycker ett starkt motstånd och en rädsla för vaccinet så försöker andra argumentera för vikten av att vaccinera sig. 

“Skrämmande hur utbredd oviljan till vaccin är i gruppen och hos kollegor”, skriver en av gruppens administratörer i en kommentar, enligt Aftonbladet.  

LÄS MER: 

Statistiken: Så många är vaccinerade mot covid-19 i Sverige

Danmark vaccinerar snabbast i EU – därför hänger inte Sverige med

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.