Helena Backlund Wasling berättar varför kramar är så viktiga.
Helena Backlund Wasling berättar varför kramar är så viktiga. - Foto: Foto: Simon Rehnström/SvD/TT och Viorel Poparcea/Alamy/STELLA Pictures

Kramens dag: Därför är det viktigt att kramas

Idag är det kramens dag! Men hur viktigt är det egentligen att kramas och vad gör bristen på kramar, under den rådande coronapandemin, med oss människor?


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Känner du dig ensam, stressad eller är du rentav ledsen och sur? Då är du kanske i behov av en kram, i alla fall om du frågar forskare inom neurofysiologi. Den isolering som många upplever just nu, med distansarbete och begränsade sociala kontakter, kan nämligen späs på ytterligare om man saknar fysisk beröring från andra människor. 

Helena Backlund Wasling. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT.

— Om man blir helt utan fysisk beröring går det generella välmåendet ner och då finns det ju risker att människor lättare hamnar i känsla av otrygghet, hopplöshet, ensamhet och att man faktiskt utvecklar en depression, säger Helena Backlund Wasling, forskare i neurofysiologi vid Göteborgs universitet, till Nyheter24.

Kramens många fördelar

Att kramas har en rad fysiska, psykiska och sociala effekter som kan bidra till ett bättre välmående. 

Foto: David Salubowski/TT

— En aspekt är vad som händer rent fysiologiskt i kroppen när vi kramas och då har det effekter som att det sänker pulsen och blodtrycket. Det påverkar också våra stresshormoner positivt. Man kan säga att vi blir lite lugna och "goa" rent fysiskt av att kramas, säger Backlund Wasling och fortsätter:

— Det händer ju också psykologiska saker när vi människor kramas. Människor som berör varandra har en ökad benägenhet att vilja hjälpa varandra. Man känner större förtroende och tillit i relationer där man tar i varandra. Så det är relationsskapande, kan man säga. Det får oss att känna att vi är en del av en gemenskap.

4 coronavänliga substitut för kramen

Men vad gör man då om man, under rådande pandemi, bor ensam, har begränsade sociala kontakter och försöker hålla fysisk distans? 

Backlund Wasling tipsar om fyra coronavänliga substitut som kan ge positiva effekter som liknar de som kramen ger: ta ett varmt bad, vistas omkring djur, ha ögonkontakt med de du har kontakt med och använd mobiltelefonen för att faktiskt samtala med andra. 

Att bada badkar kan ge liknande effekter som kramar ger. Foto: Taras Grebinets/Alamy/STELLA Pictures

— Att sänka sig ner i ett varmt bad ger liknande effekter som att få en kram av någon annan. Sen om man har turen att ha ett husdjur hemma så kan det räcka till för att känna att det är någon som behöver en och att man fyller en viktig funktion för någon annan. 

Backlund Wasling tillägger också att vi har ett gemensamt ansvar för att se till att människor inte mår dåligt under pandemin och menar därför att det kan göra "enorm skillnad" för en ensam person att få låna ett husdjur under en tid. 

Även ögonkontakt kan ge liknande effekter som kramar ger. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Att försöka ha ögonkontakt och lyssna mer på andra är också sådant som vi, med relativt enkla medel, kan göra för att en person ska känna av samma positiva effekter som vid en kram. 

— Jag kan tycka att vi slarvar ganska mycket med ögonkontakt idag när folk sitter så mycket nerböjda över telefoner eller laptopskärmar. Att faktiskt få bli sedd är också ett sätt som gör att man känner att man hör ihop med andra människor. En annan sak vi kan göra är att använda samtalet mer. Att lyssna på någon och att vara en god lyssnare är ett väldigt bra sätt att få folk att känna sig inkluderade och sedda. Det skulle jag vilja slå ett slag för i dessa tider när vi kanske inte kan kramas, säger Backlund Wasling.

Läs mer

Experten: De här fem stadierna av kärlek finns det

Forskare: Därför avskyr vissa att kramas

/